BiH
1

Uhapšeno 13 osoba i zaplijenjeno 67,5 kg skunka

FENA
U akciji Tužilaštva BiH I MUP-a RS-a zaplijenjeno oko 67,5 opojne droge marihuana- skunk. Slobode je lišeno 13 osoba, državljana Bosne i Hercegovine i Cne Gore.

U koordiniranoj akciji koja je provedena pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS-a, u saradnji s policijskim službenicima iz kantonalnih MUP-ova u Federaciji BiH, otkrili su i zaplijenili krijumčarenu isporuku od oko 67,5 kilograma opojne droge marihuana- skunk.

Zapljena je izvršena u okolini Berkovića, a krijumčari droge su pružili otpor, nakon čega su u brzoj akciji savladani, stavljeni pod kontrolu i lišeni slobode, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, izvršeni su pretresi na više lokacija u BiH, a pronađena je i određena količina opojne droge heroin. U okviru provedenih aktivnosti, lišena su slobode trojica osumnjičenih koji su državljani Crne Gore. U ovom predmetu, ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa pravosuđem i policijom Crne Gore i Austrije, gdje je u ranijem periodu u istom predmetu lišeno slobode devet osoba, a aktivnosti međunarodne suradnje se nastavljaju radi otkrivanja i procesuiranja svih osoba uključenih u nezakonite aktivnosti.

Zaplijenjena količina opojne droge na ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od nekoliko stotina hiljada KM.

Provedena akcija nosi kodni naziv "Maestral" te je međunarodog karaktera, a u okviru akcije već su vršene određene aktivnosti na području Republike Austrije, na otkrivanju počinitelja kaznenih djela krijumčarenja opojnih droga, kao i krijumčarenja ilegalnih emigranata, navedeno je u saopćenju.