SIPA i Policijska uprava Ljubljane
36

Uhapšeno 11 osoba zbog proizvodnje i trgovine opojnim drogama

SRNA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH i Policijske uprave Ljubljana lišili su slobode jedanaestočlanu organizovanu kriminalnu grupu, koja se dovodi u vezu sa neovlaštenom proizvodnjom i međunarodnom trgovinom opojne droge.

Hapšenja su izvršena u akciji koja je započela 19. decembra u Velikoj Kladuši, a nastavljena 20. decembra u Ljubljani.

Iz SIPA-e je saopšteno da su prilikom pretresa objekata i pokretnih stvari ovih osoba, na području Velike Kladuše i Ljubljane, pronađene tri laboratorije za proizvodnju marihuane, veća količina materijala i opreme koja se koristi u te svrhe, te marihuana u stabljikama.

Dvije od tri pronađene laboratorije za proizvodnju marihuane, od kojih je jedna bila u fazi pripreme, a druga sa većim brojem stabljiki u fazi uzgoja, pronađene su na području Velike Kladuše u objektima koje je koristilo devet lica koja su lišena slobode u BiH.

U BiH su uhapšena lica sa inicijalima S.K, E.K, Z.K, M.K, A.K, A.F, Đ.P, M.G. i S.Š.

Policijski službenici Policijske uprave Ljubljana pronašli su u ovom gradu 20. decembra treću laboratoriju sa opremom, čija se vrijednost procjenjuje na 14.000 evra, a u kojoj je pronađeno 812 stabljiki marihuane visine između 60 i 70 centimetara.

Prilikom pretresa laboratorije u Ljubljani uhapšene su dvije osobe.

Lica lišena slobode na području BiH predata su na dalje postupanje Tužilaštvu BiH 20. decembra, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenjenom krivičnom djelu organizovanog kriminala, a u vezi sa neovlaštenom trgovinom opojnim drogama.

Policijski službenici Sipe su navedene aktivnosti provodili po nalozima Tužilaštva BiH i Suda BiH, a prilikom realizacije akcije pomagali su im pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona.