BiH
0

Uhapšeno 11 balkanskih krijumčara droge

FENA
Talijanska policija i policije još nekoliko evropskih zemalja uhapsile su grupu od 11 ljudi, koju čine državljani Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije, zbog krijumčarenja kokaina i heroina iz južne Amerike u istočnu Evropu, saopćili su zvaničnici u petak.

Tokom prošle sedmice u različitim dijelovima Italije uhapšeno je petero osumnjičenih, troje je privedeno u Njemačkoj, dvoje u Holandiji, a jedna osoba u Austriji, navodi se u saopćenju policije grada Trenta i dodaje da se za još 12 članova ove kriminalne grupe i dalje traga.

Grupa je bila stacionirana u balkanskim zemljama, a prodavala je kokain prokrijumčaren iz Venecuele i Kolumbije u Španiju i Holandiju, kao i heroin iz Turske, prenijela je agencija AP.

Tokom dvije godine duge istrage, koju je provodila policija više evropskih zemalja, još 10 ljudi je uhapšeno pod optužbom za međunarodno krijumčarenje droge, a vlasti su zaplijenile luksuzne automobile, nakit, jahtu i najmanje osam miliona eura u gotovom novcu i s bankovnih računa.

U raciji je također pronađeno 76 kilograma kokaina i 26 kilograma heroina, čija vrijednost iznosi oko 15 miliona eura, dodaje se u saopćenju.