Federalna uprava policije
0

Uhapšeno 10 osoba zbog nereda pred Vladom FBiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Radeći kontinuirano na rasvjetljavanju događaja koji se desio 21. aprila 2010. godine za vrijeme protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BIH, policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode devet pripadnika boračke populacije iz Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko neretvanskog kantona

Slobode su lišeni: H. B. rođen 1969. godine, Bosanska Krupa, E. K. rođen 1960. godine, Bosanska Krupa, Š. B. rođen 1957. godine, Bosanska Krupa, Š. E. rođen 1965., Bužim, S. M. rođen 1970. godine, Travnik, L. M. rođen 1960. godine, Busovača, DŽ. T. rođen 1958. godine, Busovača, Z. P. rođeng 1958. godine, Busovača i S. M. rođen 1953. godine, Ravni, nastanjen u Mostaru, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela: nasilničko ponašanje, napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđih stvari. Uhapšen je i B. S. rođen 1991. godine u Sarajevu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje.

Postoji osnov sumnje da su se imenovani, učestvujući u protestnom skupu ispred Zgrade Vlade Federacije, koji su 21. 04. 2010. godine organizovala boračka udruženja koja djeluju u Federaciji BiH, nasilnički ponašali i u pravcu zgrade Vlade Federacije BIH i policijskih službenika koji su bili angažovani na obezbjeđenju iste bacali kamenice i komade betona, palili policijske kućice što je dovelo do ugrožavanja građanskog mira, velikog uništenja imovine, te nanošenja povreda prema 63 policijska službenika i 69 građana učesnika protesta.

Osobe lišene slobode su nakon uzimanja iskaza predana Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na daljnje postupanje.

Istraga se i dalje nastavlja, a o rezultatima iste javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopšteno je iz Federalne uprave policije.