BiH
45

Uhapšeni u Srbiji se sumnjiče za ubistvo preko 1.000 Bošnjaka

FENA
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, uhapšeni u Srbiji se sumnjiče za ubistvo najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, u julu 1995. godine.

Za vrijeme trajanja aktivnosti glavni tužioci BiH i Srbije Goran Salihović i Vladimir Vukčević bili su u stalnom kontaktu i koordinaciji.

Uhapšene osobe su pod istragom i osumnjičene su da su kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a RS, izravno sudjelovali u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, u julu 1995. godine.

Više osoba osumnjičenih za ovaj zločin, ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv određenog broja osoba istraga je još u toku.

U okviru saradnje i pružanja pomoći kolegama iz Srbije, predstavnici porodica žrtava ratnih zločina, u svojstvu oštećenih, dali su saglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenih, što predstavlja jasan znak povjerenja i saradnje.

Tužilaštvo BiH uputilo je kolegama u Srbiji punu podršku u radu na procesuiranju ovog predmeta i čestitke tužilaštvu i policiji za uspješno i profesionalno realiziranu akciju lišenja slobode osumnjičenih na području Srbije.

"Saradnja dva tužilaštva nastavlja se dalje, u pravcu procesuiranja ostalih počinitelja ovog i drugih ratnih zločina", navodi se u saopćenju.