BiH
52

Uhapšeni u jutrošnjoj akciji SIPA-e ometali istragu u slučaju Nasera Keljmendija

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, policijski pripadnici SIPA-e lišili su jutros slobode Bakira Dautbašića, rođenog 1968. godine, i Bilsenu Šahman, rođenu 1971. godine, osumnjičene za ometanja rada pravosuđa u krivičnom postupku koji vodi Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Lišavanje slobode rezultat je složene operativne akcije koju su uz nadzor tužitelja provodili policijski djelatnici SIPA-e u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka 2", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom akcije prikupljeni su dokazi da su navedeni osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija i dr., kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Nakon što su prikupljeni detaljni dokazi o nezakonitim aktivnostima osumnjičenih, oni su lišeni slobode, a osumnjičeni su za krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

U toku su pretresi na nekoliko lokacija u Sarajevu s ciljem prikupljanja dokaznog materijala, koje provode policijski djelatnici SIPA-e uz suradnju sa MUP-om Kantona Sarajevo.