BiH
101

Uhapšeni u akciji "Urban" predati u Tužilaštvo KS

Piše: A. B.
Nedžad Bubica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nedžad Bubica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pet osoba uhapšenih u jutrošnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predate su u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Privedeni su bivši ministar obrazovanja KS i profesor na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Sarajevo Fahrudin Oručević, bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović, prodekan ETF-a Irfan Turković, vlasnik kompanije "Lake" Nedžad Bubica, inače brat bivšeg ministra saobraćaja KS Jusufa Bubice i bivši uposlenik Općine Novo Sarajevo Enes Begović.

Kako je za Klix.ba kazala glasnogovornica Tužilaštva KS, nakon što osumnjičene ispita postupajući tužilac Tužilaštva KS u zakonskom roku od 24 sata, odlučit će o daljim mjerama. Ostale dvije osumnjičene osobe rano ujutro će biti predate u nadležnost Tužilaštva KS, a riječ je o vještaku Kenanu Softiću i bivšoj uposlenici Općine Novo Sarajevo Lamiji Maglić-Tajić.

Cijela afera se veže za pet dunuma zemljišta na Marijin-Dvoru u Sarajevu, čiji je vlasnik ETF. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a 2012. godine je postignut dogovor između tadašnje uprave ETF-a i firme "LAKE", koji je i osnov za današnja hapšenja.

Naime, tada je dogovoreno da firma "LAKE" renovira zgradu ETF-a koja se nalazi u kampusu i koja je master planom predviđena za rušenje, a zauzvrat su trebali postati vlasnici atraktivne parcele od pet dunuma. U tom trenutku ETF obnavlja zgradu koja nije u njegovom vlasništvu već je faktički unajmljuju od Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Podsjećamo da je akcija "Urban" izvedena zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.