Sjedinjene Američke Države
0

Uhapšeni Srbi koji su krili učešće u Vojsci RS u Srebrenici

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nikola Manigoda, Vojislav Lazić, Željko Novaković i Goran Krkeljaš uhapšeni su u Las Vegasu u SAD zbog sumnje da su u useljeničkim papirima prećutali, odnosno negirali pripadnost Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske tokom ratnih operacija u Srebrenici.

Srbijanske "Vesti" pišu da su četverica Srba uhapšena u zajedničkoj akciji federalne i imigracione policije prošle sedmice.

"Prvi je uhapšen Manigoda u ponedeljak, zatim narednih dana ostali, jedan po jedan. Policija je sa nalogom za pretres i hapšenje, sa uperenim pištoljima upadala u njihove kuće ujutru do osam sati. Na zaprepaštenje iznenađenih ukućana koji su se spremali da krenu na posao a deca u školu, vršena je premetačina i glave porodica odvodili su sa lisicama na rukama, ne dozvoljavajući im ni da se pozdrave sa decom i suprugama", ispričao je za "Vesti" Siniša Krkeljaš, Goranov sinovac.

U stanu Krkelješa pokupili su porodične fotografije i neka lična dokumenta, kao i kućni telefonski adresar sa brojevima telefona familije, komšija i prijatelja.

S obzirom na to da se u aplikaciji za useljenje u SAD postavlja pitanje o učešću u stranoj vojsci, advokat Robert Bob Pavić iz Čikaga uspio je da na Floridi oslobodi odgovornosti nekoliko Srba uz obrazloženje da za njih kao Srbe Vojska Repubklike Srpske nije bila strana vojska.

Prema njegovim riječima, Novaković i Krkeljaš su porijeklom iz Zenice, Lazić iz Tuzle, Manigoda iz Konjica, a svi imaju legalne useljeničke papire.

"Njih četverica su u pritvoru. Niko im se još nije obratio ni od policije ni od imigracionih vlasti, osim što im je rečeno da će pred sudiju biti izvođeni jedan po jedan u prvoj polovini oktobra", naveo je Siniša Krkeljaš.
Nikša Nikodinović iz Arizone, delegat u Skupštini dijaspore, rekao je "Vestima" da je o ovom slučaju obaviješten i Desko Nikitović, generalni konzul Srbije u Čikagu, koji preduzima sve što može iz svoje nadležnosti da se, kao i u nekim ranijim slučajevima, Srbi puste iz pritvora i brane sa slobode, ako treba i uz novčanu kauciju iako ona u Americi doseže do 50.000 dolara.

Nakon što je Haški tribunal po svijetu razaslao listu sa 11.000 ljudi koji su bili na platnom spisku Vojske Republike Srpske, od prvih privođenja 24 Srbina u Arizoni 2005. godine do danas je oko 50 srpskih imigranata, porijeklom iz BiH, hapšeno zbog prećutkivanja ili negiranja ratne prošlosti. 

Unazad pet godina, pored Arizone i Nevade, hapšeni su Srbi i u američkim saveznim državama Juta, Florida, Oregon, Kolorado, Mičigen, Ilinois, Viskonsin i Sjeverna Karolina. Neki od njih su deportovani da im se u Sarajevu sudi za ratne zločine, nekolicina je u Americi oslobođena ili kažnjena uslovno zbog prećutkivanja pojedinih podataka u useljeničkim papirima, dok su neki protjerani u zemlju koju su sami odabrali, uglavnom u Srbiju, a bilo je i slučajeva nagodbi o proterivanju uz uslov da optuženi vrati američko državljanstvo ako ga je stekao.