BiH
0

Uhapšeni osumnjičeni za napade u Istanbulu

Klix.ba
Turska policija uhapsila je u petak više ljudi u vezi sa napadima na jevrejske sinagoge i na britansku banku i konzulat u Istanbulu, ali su zvaničnici odbili da saopšte detalje o hapšenjima.

Mediji saznaju da je policija uhapsila sedam osoba, koji su povezani sa lokalnim ekstremističkim organizacijama i Al Kaidom.

Nezvanično se saznaje da među uhapšenima ima i državljana Turske.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da posjeduje informacije o mogućim novim terorističkim napadima u Turskoj, nakon jučerašnjih, u kojim je u centru Istanbula, poginulo 27 osoba, a ranjeno više od 450. Ministarstvo je sinoć potvrdilo da je u jučerašnjem napadu na zgradu britanskog konzulata u Istanbulu poginuo konzul Rodžer Šort i član diplomatskog personala Liz Helvort, te još 14 članova personala Konzulata, i britanske i turske nacionalnosti. Nakon napada u Turskoj, američki predsjednik Džordž Buš i britanski premijer Toni Bler izjavili su sinoć da su bombaški napadi u Istanbulu samo učvstili njihovu odluku da se i dalje borbe protiv terorizma. Zbog terorističkih napada u Istanbulu, turski premijer Redžep Tajib Erdogan odgodio je posjetu BiH, koja je bila planirana za nedjelju.