BiH
0

Uhapšeni Antonić ostaje bez Fabrike duvana Banja Luka

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) odlučila je danas da se raskine ugovor s firmom “Antonić trade” iz Laktaša, većinskim vlasnikom Fabrike duvana Banja Luka.

Mali akcionari i sindikat odavno su ukazivali da namjere vlasnika nisu u razvoju proizvodnje jedine fabrike duvana u RS.

Ipak, nadležni nisu reagovali ni na pismene zahtjeve, ni na štrajkačke proteste, sve dok vlasnik laktaške firme Nebojša Antonić nije uhapšen prošlog mjeseca u akciji državnih kontrolnih organa BiH koja je otkrila organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akciznih roba.

"Vlada je potvrdila odluku koju je sinoć donio Savjet za privatizaciju RS i zadužila Investiciono-razvojnu banku i Pravobranilaštvo RS da pokrenu proces raskida ugovora i tužbu za nanesenu štetu Fabrici duvana zbog nepovoljnijeg finasijskog položaja u kojem se preduzeće sada nalazi u odnosu na period kada je izvršena privatizacija", potvrdio je entitetski premijer Aleksandar Džombić na Mrakovici, gdje je danas zasjedao njegov kabinet.

Sada je konačno i izvršna vlast priznala ono što su radnici i sindikalci upozoravali i ranije, da kupac nije ispoštovao privatizacioni ugovor.

Džombić navodi da je cilj ove mjere spašavanje radnih mjesta 300 zaposlenih i da se organizuje proizvodnja u narednom periodu.

Mali akcionari u banjalučkoj Fabrici duvana u ovakvoj privatizaciji vidjeli su razloge svih svojih problema, o kojima su pismeno obavještavali najviše adrese u RS.

Optuživali su Antonića da je kroz svoju laktašku firmu nagomilao potraživanja prema banjalučkom preduzeću u iznosu većem od 7,5 miliona KM.

Također, čuli su se stavovi da je Fabrika duvana, nakon što ju je preuzeo “Antonić Trade” kroz privatizaciju 2006. godine, konstantno poslovala s gubitkom koji je zaključno s krajem prošle godine prešao visinu kapitala fabrike za oko 1,2 miliona KM.

Istragu u slučaju “Antonić trade” za nanijetu štetu Fabrici duvana ranije je tražio i predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić, ali je ukazivao da bi istraga koju vodi Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštite trebala da bude proširena na ilegalni promet cigareta s Zemljoradničkom zadrugom “Dobro polje” i fiktivnog izvoza, kojim su cigarete, navodno, namijenjene za izvoz završavale u domaćem tržištu, bez akciznih markica u šta su morale biti umiješane i odgovarajuće službe carine.

Čavić je također u Narodnoj skupštini RS upozoravao na sumnje u nezakonitosti i iznio niz optužbi tvrdeći da Antonićev rad ide direktno na štetu banjalučke fabrike, i ustvrdio da, ako nema reakcije, onda je u svemu morala postojati i “direktna veza predstavnika vlasti”.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić isticala je da je slučaj banjalučke fabrike duvana “tipičan primjer loše, kriminalne i bezobrazne privatizacije”.

“Motiv vlasnika ovog preduzeća nije proizvodnja, već zemljište u centru Banje Luke koje daje niz mogućnosti da se obogatite na vrlo jednostavan način”, ukazivala je Mišić.

Da nije bilo istrage Tužilaštva BiH i akcije hapšenja Antonića, uskoro bi istekao i privatizacioni ugovor njegove firme s Fabrikom duvana Banja Luka.