BiH
24

Uhapšeni Alija Delimustafić osnivač je nekadašnje antiterorističke jedinice "Ševe"

Piše: A. B.
Alija Delimustafić (Foto: CIN)
Alija Delimustafić (Foto: CIN)
Na području Istočnog Sarajeva jutros je nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s hrvatskim USKOK-om, uhapšen bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić, za kojeg se u prethodnom periodu veže niz afera, krivičnih postupaka i malverzacija.

Delimustafić je, naime, početkom rata u BiH bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova Republike BiH, nakon čega je otišao u Austriju, a onda se ponovo vratio u BiH.

Afere koje se vežu za njegovo ime počinju '80-ih godina, tačnije 1985. i 1987. godine kada je na Osnovnom sudu u Sarajevu protiv njega vođen krivični postupak zbog optužbe za počinjeno krivično djelo oštećenja tuđe stvari. Protiv njega su također prijave podnosili i Jusuf Pušina i Bakir Alispahić.

Delimustafić je nakon toga kao predsjednik Upravnog odbora BH Banke Sarajevo pokušao podići cjelokupan iznos s njihovih tadašnjih računa. U svojstvu ministra unutrašnjih poslova je optužen i za zloupotrebu službenog položaja zbog ugovaranja kupovine 32 putnička automobila.

Afera koja je najviše zatresla javnost, a tiče se Delimustafića, je pokušaj državnog udara za vrijeme prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, a tokom rata bio je i direktor kompanije Cenex, koja je bila u vlasništvu njegovog brata Mirsada Delimustafića.

Godine 1995. je preselio u Hrvatsku gdje je dobio i državljanstvo, a od 2001. se nije pojavljivao u BiH. Ranije je hapšen u Beogradu prema Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog falsificiranja dokumenata.