BiH
10

Uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su oštetile budžet BiH za 3,5 miliona KM

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo, započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "CARMEN".

U ovoj akciji, dvije osobe su lišena slobode i izvršeni su pretresi više poslovnih i privatnih objekata, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe lišena slobode počinila krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, zloupotreba u postupku javne nabavke, neovlašteno davanje poklona ili darova.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je izvršenjem kaznenih djela, prouzročena šteta državi BiH u iznosu od oko 3,5 miliona KM.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA na području Istočnog Sarajeva, lišili su slobode: Dragana Vukajlovića (1979.) uposlenika u Uredu za razmatranje žalbi BiH i Duška Lazarevića (1982.) koji je odgovorna osoba u poduzeću "Elektrounion" d.o.o. Istočno Sarajevo

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti i to osumnjičeni Vukajlović, u svojstvu člana i izvjestioca Ureda za razmatranje žalbi, a osumnjičeni Lazarević kao odgovorna osoba poduzeća "Elektrounion" d.o.o. Istočno Sarajevo, jer su omogućili da navedenom poduzeću bude isplaćena nezakonita odšteta od oko 3,5 miliona KM, čime je nanesena šteta budžetu BiH.

S obzirom na okolnosti izvršenja kaznenog djela, bit će ispitana i umiješanost drugih osoba u izvršenje navedenog kaznenog djela.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.