BiH
0

Uhapšena trojica osumnjičenih za zločine u Vlasenici

Sarajevo-x.com
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Bastah Predraga, Višković Gorana i Bašić Veljka.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Bastah Predraga, rođenog 18.10.1953. godine u Vlasenici, Višković Gorana, rođenog 25.11.1954. godine u Vlasenici i Bašić Veljka, rođenog 03.11.1926. godine u Vlasenici

Navedeni su pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području opštine Vlasenica počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Bastah Predrag, Višković Goran i Bašić Veljko osumnjičeni su da su počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u logoru „Sušica“ u Vlasenici i na širem području opštine Vlasenica.

Osobe koje su lišene slobode tokom dana će biti predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH koji će saslušati osumnjičene, a nakon toga će odlučiti da li će prema Sudu BiH uputili prijedlog o određivanju pritvora.