Federalna uprava policije
0

Uhapšen zbog lažnog stečaja

FENA
Službenici Federalne uprave policije jučer su slobode lišili A. Dž. (1948) iz Sarajeva zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo "lažni stečaj", te podnijeli izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv još tri osobe: B, Dž. (1970) iz Živinica, E. Dž. (1977) i A. DŽ. (1974) oboje iz Sarajeva, zbog sumnje da su bili saučesnici u izvršenju ovog kaznenog djela.

Naime, postoji osnov sumnje da je uhapšeni, obavljajući funkciju ovlaštene osobe za zastupanje i predstavljanje jednog privrednog društva iz Sarajeva koje se bavi proizvodnjom privrednog i drugih vrsta eksploziva, zajedno sa prijavljenim saučesnicima od 1999. godine poduzimao radnje s ciljem umanjenja imovine tog privrednog društva.

Oni su prodajom, otuđenjem, propuštanje naplate, zaključivanjem fiktivnih ugovora, priznanjem nepostojećih potraživanja, uništenjem i prikrivanjem poslovnih knjiga, te drugim radnjama doveli do platežne nesposobnosti, insolventnosti i iskazanog poslovnog gubitka privrednog društva, te prouzročili tešku posljedicu osnivačima i povjeriocima tog privrednog društva i uz prethodni dogovor prijavili pokretanje stečajnog postupka.

Na ovaj način sumnja se da su pričinili izravnu štetu većinskom stranom ulagaču iz Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 500.000 KM.

U toku su daljnje kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu, a uhićeni A. Dž. predat je Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo na daljnje postupanje, saopćeno je iz Federalne uprave policije.