Zbog neplaćanja PDV-a
0

Uhapšen vlasnik "Vinoteke"

FENA
U zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i MUP-a Kantona Sarajevo jutros oko 10.00 sati zbog utaje poreza na dodanu vrijednost uhapšen je vlasnik sarajevskih ugostiteljskih objekata "Vinoteka", "La gitara" i "Slatko ćoše", saopćeno je danas popodne na pres-konferenciji u sjedištu Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu.

Ne navodeći ime uhapšene osobe, Drew Engel, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH kazao je da je u toku pretres spomenutih objekata i ispitivanje glavnih osumnjičenih.

Engel je dodao da je ovu opsežnu akciju iniciralo Tužilaštvo BiH, uz spomenute institucije, a da ju je podržao i EUPM te je naglasio da će tri navedena ugostiteljska objekta biti otvorena čim bude završen pretres.

Kako je istaknuto, danas je od vlasnika oduzeta određena dokumentacija i za sada se ne može reći o kojem iznosu utaje PDV-a se radi, ali najvjerovatnije da je riječ o novčanoj sumi većoj od 100.000 KM.

Predmet istrage su, kako je saopćeno, i tri privatne lokacije u vlasništvu osobe čija su tri navedena ugostiteljska objekta.