SIPA
0

Uhapšen Miodrag Nikačević, silovatelj iz Foče

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Foče lišili slobode M.N. (1964) koji na Sudu BiH očekuje izricanje pravosnažne presudu u vezi s optužnicom koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti.

Sud BiH je uhapšenom 19.02.2009. godine izrekao nepravosnažnu presudu od osam godina zatvora, te ga uz mjere zabrane pustio na slobodu do izricanja pravosnažne presude.

Silovao dvije Bošnjakinje i učestvovao u odvođenju civila u KPD "Foča"

Sarajevo-x.com saznaje da se radi o Miodragu Nikačeviću, koji je prema navodima optužnice, sredinom aprila 1992. godine naoružan i uniformisan ušao u stan Bošnjakinje, navodeći da je došao po njene tehničke stvari. Optuženi je, navodno, odmah po ulasku u stan počeo dirati po tijelu zatečenu Bošnjakinju, koja ga je molila da je ne dira. Nakon toga, optuženi ju je, navodno, psujući i galameći prisilio na seksualni odnos. Nadalje u optužnici stoji da je optuženi Nikačević sredinom jula 1992. godine došao u stan druge Bošnjakinje, koji se nalazi odmah preko puta njegovog stana, te tražio da njena kćerka dođe u njegov stan kako bi ga navodno pospremila, zaprijetivši joj da će, ako ne dođe, plakati za bratom. Optuženi ju je, navodno, nakon što je kćerka pospremila njegov stan, silovao.

Drugog augusta 1992. godine, kako se navodi u optužnici, optuženi Nikačević je, naoružan, zajedno sa još dva pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, učestvovao u odvođenju, a potom i nezakonitom zatvaranju civila Bošnjaka u KPD "Foča". Civila su neutvrđenog dana neutvrđene osobe izvele iz KPD-a, te na nepoznatoj lokaciji lišile života.

Pušten na slobodu do izricanja presude

Optužnica tereti Miodraga Nikačevića, bivšeg aktivnog pripadnika policije RS, za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172., stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo, ili na život ili tijelo njoj bliske osobe, na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje), a sve u vezi s članom 180. stav 1. (individualna krivična odgovornost) KZ BiH.

Sud BiH je u januaru 2009, nakon okončanja dokaznog postupka, dozvolio optuženom Nikačeviću da se brani sa slobode, te mu izrekao mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta bez odobrenja Suda BiH, svakodnevno javljanje u Policijsku stanicu Foča, te da o predmetu smije komunicirati samo s braniocem. Također su mu oduzeti lični dokumenti.

Odluka je donešena na prijedlog odbrane, uz obrazloženje da su svi svjedoci saslušani te da “ne postoji opasnost od mogućeg bjekstva i uticaja na svjedoke”.