BiH
0

Uhapšen Mehmed Alešević, osumnjičen za ratni zločin u Bužimu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Granične policije BiH, na GP Maljevac, po ulasku u BiH lišili su slobode osumnjičenog Mehmeda Aleševića, rođenog 16.04.1973. godine u Bužimu.

Ovaj osumnjičeni je 9-ti osumnjičeni u okviru predmeta Tužilaštva BiH, za ratni zločin na lokalitetu hotela Radoč u Bužimu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da se osumnjičeni nalazio van BiH, postupajući tužilac je Graničnoj policiji naredio njegovo lišenje slobode odmah po stupanju na teritorij naše zemlje.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu, koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni se terete da su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da je u navedenom zatvoru lišeno života osam zarobljenih pripadnika VRS, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.