BiH
476

Uhapšen Joja Tintor, Karadžićev savjetnik: Pokušao se domoći Srbije, policija upotrijebila silu

Piše: N. N.
Policijski službenici Jedinice granične policije Bijeljina 8. 2. 2016. godine u 13.50 sati lišili su slobode J.T. (1951.), državljanina Republike Srbije. Kako Klix.ba nezvanično saznaje, riječ je o Jovanu Tintoru, ratnom savjetniku Radovana Karadžića i četničkom vojvodi.

Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Kantonalni sud Sarajevo zbog krivičnih djela "genocid" i "uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika".

Pokušao bježati

Načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija potvrdio je Srni da se osoba J. T. prilikom ulaska u BiH nalazila u pratnji advokata.

"U jednom momentu J. T. se udaljio iz službenih prostorija i uputio u pravcu Srbije, u čemu je spriječen od službenika Jedinice granične policije Bijeljina, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do predaje nadležnom organu", rekao je Samardžija.

Ko je Jovan Joja Tintor?

Tintor je bio prvi čovjek vogošćanskog SDS-a, specijalni savjetnik i finansijer Radovana Karadžića. Prema vlastitim izjavama, poticao je iz četničke porodice.

Joja Tintor bio je predsjednik Kriznog štaba srpske opštine Vogošća, a prema njegovoj naredbi formiran je i zloglasni logor "Kod Sonje" kao i drugi logori na području Vogošće.

Tintor je 2012. godine u Srbiji, nakon svađe, ubio Branka Petrovića. Zbog tog ubistva u augustu 2015. osuđen je na devet godina zatvora.

Joja Tintor bio je aktivan u Ravnogorskom četničkom pokretu.