Bečka štampa
0

Uhapšen heroj Sarajeva

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Austrijska štampa u subotu je posvetila veliku pažnju hapšenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka na bečkom aerodromu, ukazujući da ovaj bosanski Srbin u njegovoj domovini važi za heroja Sarajeva.

Bečki dnevnik Kurir ističe da je hapšenje Divjaka "diplomatska bomba", koja je bila glavna tema tradicionalnog Operabala u četvrtak navečer, pošto su odmah po hapšenju zazvonili brojni telefoni u ložama Opere.

Šef bh. diplomatije Sven Alkalaj, prema pisanju lista, bio je u stalnom kontaktu sa svojim austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko informisao je u ponoć Kurir u nadi da će Divjaka uspjeti da izbavi iz zatvora, kao i bh. ambasador u Beču Haris Hrle koji je izvještaču lista rekao "pomozite molim vas Bosni".

Bivšeg ratnog generala list opisuje kao šarmantog i psihički stabilnog predsjednika humanitarne organizacije "Obrazovanje gradi BiH“.

Kurir dalje navodi da je Divjak uhpašen na osnovu potjernice vlasti iz Srbije iz 2008. za koju je nejasno da li uopše još važi, ukazujući da je iz Beograda saopćeno da će od Beča tražiti izručenje generala.

Po pisanju lista, Ministastvo vanjskih poslova Austrije radi "punom parom“ na rješavanju ovog slučaja, jer bi Spindelegger želio da se ovaj problem riješi prije njegove posjete Sarajevu u ponedeljak.

Bečki dnevnici Kronen Zeitung i Presse podvlače da je Divjak bosanski Srbin, koji je odlučio da se prikloni bosanskoj vojsci tokom rata, i koji je bio zadužen za odbranu Sarajeva od trupa bosanskih Srba.

Ministarstvo pravosuđa Austrije, kako je objasnio portparol državnog tužilaštva u Korneuburgu, gdje se Divjak nalazi u pritvoru, Friedrich Kel, čeka na dokumentaciju iz Beograda. Na osnovu te dokumentacije Austrija će odlučiti da li je moguće izručenje Divjaka Beogradu.