Bijeljina
0

Uhapšen Dragan Nešković, osumnjičen za genocid u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhapsili Dragana Neškovića, zbog sumnje da je učestvovao u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Nešković je uhapšen na području Bijeljine, a Državno tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog sumnje da je kao pripadnik policijskih formacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) počinio genocid na području Srebenice u julu 1995. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, osumnjičeni će biti predat nadležnom tužiocu koji bi ga trebao saslušati, nakon čega će odlučiti da li će podnijeti zahtjev za određivanje pritvora.

U Srebrenici je u julu 1995. godine, nakon što su snage bosanskih Srba zauzele ovu UN zaštićenu zonu, na različitim lokacijama ubijeno više hiljada muškaraca i dječaka, dok su žene, djeca i stariji deportovani na teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici Sud BiH je pravosnažnom presudom osudio šest bivših pripadnika MUP-a RS na ukupno 181 godinu zatvora.

Nepravosnažno su za isti zločin proglašeni krivim Radomir Vuković i Zoran Tomić, također bivši policajci, koji su osuđeni na 31 godinu dugotrajnog zatvora.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje sedmorici bivših pripadnika vojnih i policijskih struktura Republike Srpske koji su optuženi za genocid, podsjeća BIRN - Justice Report.