"Odselio" u Izrael
0

Uhapšen Aleksandar Cvetković zbog genocida u Srebrenici

FENA
Aleksandar Cvetković pobjegao u Izrael
Aleksandar Cvetković pobjegao u Izrael
Izraelske vlasti saopćile su da su uhapsile bivšeg vojnika vojske bosanskih Srba koji se sumnjiči za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Ministarstvo pravde je objavilo da je uhapšen Aleksandar Cvetković nakon što je dobijen zahtjev iz Sarajeva za njegovim izručenjem.

Cvetković je 2006. doselio s porodicom iz BiH i ima izraelsko državljanstvo koje je dobio na temelju zakona jer je njegova supruga Jevrejka, prenosi u utorak Radio Slobodna Evropa.

Radi se o Aleksandru Cvetkoviću, bivšem pripadniku 10. diverzantskog odreda VRS, koji je osumnjičen da je direktno učestvovao u strijeljanjima zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka na ekonomiji u Branjevu u julu 1995. godine.

Radeći na istrazi protiv bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS, istražitelji i tužitelji Tužiteljstva BiH došli su do saznanja da se osumnjičeni Cvetković krije u Izraelu, nakon čega je od izraelaskih vlasti zatraženo njegovo hapšenje i izručenje Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv više pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS koji su osumnjičeni za izvršenje strijeljanja oko 1.000 zarobljenih bošnjackih muškaraca i dječaka na ekonomiji Branjevo. U Tužiteljstvu BiH već je podignuta optužnica u predmetu protiv Franca Kosa i drugih na temelju koje se sudi bivšim zapovjednicima i pripadnicima ovog odreda.

Nadležnim pravosudnim i policijskim organima države Izrael proslijeđen je zahtjev za izručenje, kao i propratna dokumentacija.

Tužiteljstvo BiH je izrazilo zahvalnost pravosudnim i policijskim organima Izraela, na pruženoj pomoći i saradnji, te očekuje da će ovaj osumnjičeni uskoro biti izručen Bosni i Hercegovini.