BiH
48

Uhapšen 19-godišnjak koji je slao lažne dojave o bombama u školama u Bihaću

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona u Bihaću su uhapsili osobu koja je u petak, 1. aprila, prijavila da su u Srednjoj medicinskoj, Mješovitoj ekonomskoj školi i Gimnaziji postavljene eksplozivne naprave, nakon čega je evakuisano cjelokupno osoblje i učenici sve tri škole.

Prema podacima MUP-a, slobode je lišen M. M. rođen 1997. godine iz Bihaća, učenik Srednje medicinske škole, a zbog osnova sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

Naime, osumnjičeni se tereti da je 1. aprila u 08:46 sati pozvao na službeni broj telefona 122 i saopštio da se u tri škole nalaze eksplozivne naprave.

Ubrzo su na lice mjesta upućene sve raspoložive policijske patrole koje su osigurale područje kao i evakuaciju učenika i osoblja navedenih škola.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nakon izvršene evakuacije izvršen je kontradiverzioni pregled sve tri zgrade, uz podršku Jedinice policije za podršku sa službenim psima, nakon čega je konstatirano da u objektima ne postoji ništa što bi upućivalo na eksplozivnu napravu, te da se radi o lažnoj dojavi.

Nakon izvršenog uviđaja, uz konsultacije sa dežurnim tužiocem, konstatirano je da se u opisanom događaju stiču obilježja krivičnog djela lažno prijavljivanje.

Uhapšeni M.M. zadržan je u prostorijama policijske stanice radi provođenja dalje kriminalističke istrage.