Vjekoslav Bevanda
0

"Ugroženi su aranžmani s MMF-om i Svjetskom bankom"

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Aranžmani s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom su ugroženi, izjavio je danas novinarima u Sarajevu federalni dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda nakon što Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio Prijedlog zakona o platama i naknadama u federalnim organima vlasti.

On je naveo da je to bila jedna od odrednica iz stand-by aranžmana s MMF-om, a 6. aprila dolazi misija MMF-a kada će im se ovo prezentirati.

"Aranžman s MMF-om je ugrožen, 155 miliona KM koji su projicirani u budžetu, a nismo ih dobili, nećemo ni dobiti ako ih ne uvjerimo u nešto, a ne znam više u šta", kazao je Bevanda.

Osim toga, upozorio je, ugroženi su aranžmani sa Svjetskom bankom, jer je MFF filter za saradnju sa svim drugim finansijskim institucijama.

"Ovo što se desilo je potpuno neočekivano budući da se ovdje uređivao suštinski odnos kroz platne razrede. Godinu dana rada sa sindikatima je bačeno u vjetar. Jednostavno, nije usvojen zakon koji je dogovoren na Ekonomsko-socijalnom vijeću", rekao je federalni ministar finansija.

Bevanda kaže "da smo se previše igrali sa svima" i da je sasvim jasno da smo više "preko glave" ozbiljnom svijetu, te da se boji za nastavak stand-by aranžmana.

A ako se izađe iz stand-by aranžmana i izostane budžetska podrška Svjetske banke, morat će se ići na rebalans budžeta.