Edin Ramić
0

"Ugrožena pozicija povratnika u RS-u"

FENA
Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a upozorili su danas da je pozicija povratnika u taj bh. entitet ugrožena zbog čega će izvijestiti sva nadležna tijela u RS-u o ključnim problemima te populacije.

Nakon analize u Skupštini RS-a usvojene Strategije razvoja porodice u RS-u do 2014.godine, šef Kluba Bošnjaka Edin Ramić je kazao da su demografski podaci navedeni u tom dokumentu zabrinjavajući za kompletnu RS, ali da je pozicija povratnika više nego ugrožena u odnosu na pokazatelje koje imamo.

On smatra da takva situacija treba da zabrine sve odgovorne u RS-u i BiH, te da se rješavanju tog problema treba posvetiti potrebna pažnja.

Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a je nakon razmatranja skupštinske informacije o praćenju stanja u zakonodavstvu s posebnim osvrtom na ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti, zaključio je da taj dokument nije prihvatljiv jer, kako je rekao Ramić, samo paušalno se bavio nekim pitanjima primjene ustava i zakona.

  • Potrebna pažnja nije posvećana primjeni odredaba odluke o konstitutivnosti naroda, kao ni primjeni pojedinih odredbi zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u, rekao je Ramić ponovivši da je u praksi sasvim drugačija situacija od one koja se predstavlja na papiru.

Kada je u pitanju skupštinska informacija o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u RS-u, za period januar-decembar 2008. godine, Ramić je kazao da Klub Bošnjaka smatra da je ta informacija zadovoljavajuća, ali da bi se više pažnje trebalo posvetiri onima koji su ostali bez posla, ne svojom voljom, tokom ratnog perioda.

Njihov status, naglasio je, treba riješiti.