Obećavali im pomoć, niko nije došao
0

Ugrožena najveća farma koza u BiH, vlasnik traži pomoć

Sarajevo-x.com
Najveća farma koza u BiH (Foto: Arhiv)
Najveća farma koza u BiH (Foto: Arhiv)
Vlasnik najveće farme koza koja se nalazi nedaleko od Mostara apelira Civilnoj zaštiti i institucijama vlasti da mu pomognu u ovim teškim danima prirodne nesreće.

Dževad Kovač, vlasnik oko 1.000 koza, trenutno se nalazi u velikim problemima. Osim što će za dva-tri dana njegove koze ostati bez hrane, pod težinom snijega, krov na štali se urušio i ubio sedam koza.

"Najviše se bojim kiše i ponovnog padanja snijega. Sada mi je prioritet dizanje greda i krova na štali. Iako su mi obećavali pomoć u proteklim danima, niko nije došao. Ne znam šta će biti sa kozama za dva-tri dana kada nestane hrane", kaže Kovač za naš portal.

Farma koza nalazi se četiri kilometra od Mostara, u naselju Vrapčići. Iz Udruženja uzgajivača koza i ovaca Tor apeliraju da se pomogne Kovaču i njegovim kozama.

"Već dva dana malobrojni radnici nadljudskim naporima čine sve da koliko toliko saniraju štete, ali su nemoćni jer se radi o ogromnim količinama snijega", poručuju iz Udruženja.

Velike probleme stvara i to što je zatrpan pristupni put do ove farme u dužini od skoro 500-600 metara, pa zbog toga nisu u mogućnosti kozama dostaviti hranu te potrebne medikamente i nastaviti suradnju sa stručnim osobama koji nadgledaju ovu farmu.

"U nadi da će biti spriječeno ono najgore, od Civilne zaštite i ostalih institucija vlasti u Mostaru i FBiH očekujemo obećanu pomoć", apeluju iz ovog udruženja.

Kontakt telefon Dževada Kovača je 061 273 676.