50. Biskupska konferencija
0

FOTO / Ugrožena ljudska prava u Sarajevu i Banjoj Luci

Sarajevo-x.com
Obraćanjem novinarima okončana je jubilarna 50. Biskupska konferencija. Osim mons. dr. Franje Komarice, biskupa banjalučkog na zasjedanje se osvrnuo i dopredsjednik kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je kazao kako Crkva ima moralno pravo braniti imovinu i svoj opstanak

Kardinal Puljić je te riječi izgovorio u kontekstu presude Općinskog suda u Sarajevu po kojoj je dio zgrade Nadbiskupskog ordinarijata pripao bivšem stanaru Fadilu Smajoviću, odnosno njegovoj porodici. Puljić je kazao kako presuda nije uvažila činjenicu da je porodica u zgradu tokom bivšeg režima i denacionalizacije nasilno useljena, da je Smajović bio saradnik Udbe, da je on lično Smajoviću prije rata ponudio zamjenski stan od stotinu kvadrata ali da ga on nije prihvatio "iz poznatih razloga".

Nepravedna presuda

Na novinarski upit hoće li ispoštovati odluku Suda i izići iz prostorija, kardinal Puljić je izrazio nadu da će doći do pametnog rješenja prije toga čina imajući u vidu da je riječ o privatnom vlasništvu te da ima dovoljno razloga radi kojih ovu presudu ne smatra pravednom te da ima moralno pravo braniti imovinu Crkve i svoj opstanak u toj imovini.

"Ako želimo graditi pravedno društvo, onda je ovo ozbiljno pitanje. Parlament i vlast mora čim prije pristupiti donošenju zakonu o restituciji i povratku oduzete imovine“, naglasio je kardinal Puljić podsjetivši da i u sadašnjem zakonu stoji da će se općinske vlasti pobrinuti za nadoknadu.

"Neka općina nađe stan za tog čovjeka kojeg je država uselila ovdje. Neka ga država i iseli, a ne ja. Kad bi se radilo o socijalnom slučaju, moralna pravda bi od mene tražila da nađem potporu za rješenje stanarskog prava, ali ovdje se ne radi o socijalnom slučaju“, rekao je kardinal Puljić.

Odgovarajući na upit kako riješiti problem neravnopravnosti Hrvata u Sarajevu, kardinal Puljić je kazao da je za jednu državu ponos kada je svaki građanin siguran i radostan u svome domu.

Društvo slobodnih građana

"Mi želimo takvo društvo - da svaki građanin u svakom mjestu Bosne i Hercegovine bude siguran, slobodan i da se osjeća zbrinut u smislu da ne mora strahovati za svoj život, za svoju djecu, za svoj posao za svoj dom. To je dužnost i to ne samo ne samo radi katolika. Pravo je da ja kao nadbiskup govorim za katolike jer sam na neki način zadužen, ali ne znači da mi sad tražimo privilegiju na račun drugoga. To ne bi bilo katoličko naučavanje - to bi bilo protivno mojoj vjeri. Moja vjera naučava pravdu, pravednost i jednakopravnost. I u tom smislu što god želim za katolike želim i drugima“, kazao je kardinal Puljić.

Napadi na samostan

Biskup Komarica je, zamoljen da prokomentira nedavni napad na Samostan sestara milosrdnica u Banjoj Luci, kazao da je, po primljenoj obavijesti o kamenovanju samostana, uputio pismo ministru unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislavu Čađi apelirajući da se slučaj stavi pod određeni stupanj ozbiljnosti te da se učini sve potrebno kako bi se sigurnijim osjećali i stanovnici drugih samostana kao i svi građani.

Govoreći o općoj situaciji prognanih katolika u Republici Srpskoj, rekao je da se preko devedeset i pet posto još nije vratilo na svoja ognjišta, a kao razloge tomu naveo je nedostatak političke volje, materijalne pomoći, te službeni stav državne vlasti.

Na koncu je domaćim političarima poručio da su prije svega dužni uvažavati pravo na rodni kraj te da, u kontekstu života hrvatskog naroda u RS-u, Hrvati zavrjeđuju bar onoliko pomoći koliko su imali Srbi pri povratku na svoje u Federaciji BiH.