Klinički centar Banja Luka
0

Ugrađen prvi savremeni monitoring sistem

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
U “Pejsmejker centru” Klinike za kardiovskularne bolesti Kliničkog centra Banja Luka danas je mr. sc. dr. Boris Goronja implantirao prvi implantabilni „loop recorder“ u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Implantacija je urađena dvadesetogodišnjaku iz Zvornika.

Radi se o implantaciji savremenog monitoring sistema, koji se implantira ispod kože, a ima mogućnost snimanja, memoriranja i prijenosa EKG signala.

Pacijent može da sistem aktivira sam, kada osjeti simptome ili se sistem aktivira automatski, prema zadatim parametrima, koje je kardiolog prethodno programirao.

Ovaj sistem se ugrađuje bolesnicima s nerazjašnjenim gubitkom svijesti, a kojima je prethodno urađena sva konvencionalna dijagnostika.

"Loop-recorder" se ugrađuje i bolesnicima s jasnim tegobama, koje prate razni oblici tahikardije (ubrzan rad srca), bradikardije (usporen rad srca) i kod visokorizičnih bolesnika za pojavu malignih poremećaja srčanog ritma, te bolesnika nakon radiofrekventne ablacije srčanih aritmija.

Sam operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, u području prednje strane grudnog koša, uz grudnu kost, gdje se implantira aparat.

Aparat može da snima signale i do 36 mjeseci, koliki je i rok baterije "loop recordera".