BiH
0

Ugovor o pravnoj pomoći između BiH i Italije: Efikasnija borba protiv organiziranog kriminala

Klix.ba
Ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministar pravde Republike Italije Andrea Orlando potpisali su danas u Rimu Bilateralni ugovor uz Evropsku konvenciju o izručenju, čime se značajno unapređuje međunarodna pravna pomoć između dvije države posebno u postupcima ekstradicija i preuzimanja izvršenja kazni.

Ugovor predviđa mogućnost izručenja vlastitih državljana u svrhu vođenja kaznenog postupka za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca.

Ovim će počinitelji kaznenih djela koji izbjegavaju kaznu prebjegom u drugu državu, moći biti izručeni državi u kojoj se vodi postupak, bez obzira na državljanstvo. Odredbe ugovora ne odnose se na kaznena dijela ratnih zločina ili drugih dijela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava.

Kako postojećom Evropskom konvencijom o izručenju nisu obuhvaćeni svi instituti iz oblasti međunarodne pravne pomoći, posebno pri izručenju vlastitih državljana, primjena danas potpisanog ugovora sa sigurnošću će spriječiti dalje nekažnjavanje počinitelja kaznenih dijela.

"Ovo je važan pokazatelj spremnosti Ministarstva pravde BiH da se bori protiv svih vidova organiziranog kriminala, trgovine opojnim sredstvima, terorizma i pranja novca. Navedeno je veoma bitno za BiH a posebno u svjetlu nedavnog usvajanja izmjena Kaznenog zakona BiH, što je prepoznato od strane najistaknutijeg međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca i finasiranja terorizma FATFA-a", saopćeno je iz Ministarstva pravde.