Kanton Sarajevo
0

Ugovor između Ministarstva obrazovanja KS i Microsofta

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Ugovor Education Alliance, kojim će biti omogućeno provođenje nekoliko ključnih elemenata u oblasti informatizacije u obrazovanju, potpisali su danas u Sarajevu ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić i direktorica kompanije Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić.

Ugovor se prvenstveno odnosi na edukaciju nastavnika, uvođenje standarda i licenciranog softvera Microsofta u školama na području Kantona Sarajevo.

Direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić istaknula je da je riječ o prvom ugovoru takve vrste u BiH kojem je cilj ojačati vezu između kvalitetnog obrazovanja i radnih vještina 21. stoljeća.

Ona je navela da ovaj dokument, između ostalog, tretira pomoć školama u KS-u da uvedu inovativne metode rada, uz osiguranje sigurnosti korištenja interneta, besplatan pristup razvojnim alatima za nastavnike te sistemsku obuku 6.000 nastavnika u KS-u.

"Povezivanje između sticanja obrazovanja i ekonomskog rasta države nikada nije bila tako očita stvar kao danas. Kvalitetno obrazovanje je ključno za ekonomski razvoj zemlje, a u tom procesu nam puno mogu pomoći informacijske tehnologije. Cilj je omogućiti obrazovanje svima, bilo kada i bilo gdje", istaknula je ona.

Ministar Emir Suljagić podvlači da ovaj dokument podrazumijeva sporazum o savezništvu za obrazovanje te da on potvrđuje da obrazovanje nije pitanje samo jedne zemlje, već zajednička stvar i borba.

"Sarajevo mora biti prvo u državi na svakom frontu, pa i na obrazovnom planu treba da bude i ostane broj jedan. Ovim ugovorom KS dobija permanentno obrazovanje i omogućuje nam da uđemo na informacijsko tržište regiona i Evrope", naveo je on.

Podvlači da ovaj dokument za djecu KS-a znači povećanje konkurentnosti na tržištu znanja i rada putem implementacije savremenih tehnologija. Najavio je ujedno da će ovo ministarstvo naredne godine ponuditi Vladi KS-a Strategiju informatizacije osnovnih i srednjih škola u KS-u.

Značaj danas potpisanog ugovora potvrdio je i direktor za javni sektor Microsofta za zemlje centralne i istočne Evrope George Lakkotrypis, naglasivši da informacione tehnologije imaju dvije dimenzije u svakom društvu - ulogu podrške u snižavanju troškova i boljoj organizaciji, kao i ulogu osnovnog stupa za ekonomski rast.