Sarajevske ljetne bašte
0

Ugostitelji masovno otimaju javni prostor

Sarajevo-x.com
Dolaskom sunčanijih dana vlasnici ugostiteljskih objekata u starom dijelu Sarajeva te centralnoj pješačkoj ulici Ferhadiji postavili su ljetne bašte, kako bi privukli što veći broj posjetitelja.

Iako popularno mjesto za razgovor i ispijanje kafe, ljetne bašte iz godine u godine zauzimaju sve više slobodnih površina u gradu te na taj način 'otimaju' pješacima prostor koji je namijenjen njima.

Nije rijetkost da ugostitelji zanemare svoje ugovore o kvadraturi zakupljenog prostora i zauzmu puno više prostora nego što je dozvoljeno i odobreno od strane nadležne službe za komunalne poslove.

Kako saznajemo od Tarika Poturovića, pomoćnika načelnika općine Stari Grad, dozvole za postavljanje ljetnih bašti se izdaju u saglasnosti kantonalnim Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša, koje pri tom ocijenjuje da li se pješaci mogu slobodno kretati, kao i vozila u slučajevima nesreća i drugih hitnosti.

"Vlasnici poslovnih objekata često znaju zloupotrijebiti dozvole koje dobiju, te umjesto, naprimjer, jedan kvadratni metar, zauzmu dva ili više. Zakonske ovlasti za uklanjenje objekata ima kantonalna inspekcija, koja treba da vrši nadzor i ukazuje na eventalne propuste ili nedostatke", kazao je Poturović za naš portal.

Tako je, naprimjer, ugostiteljski objekat "Michelle", koji se nalazi u ulici Ferhadija u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, umjesto 23 kvadratna metra zauzeo skoro trostruko više prostora. Na dan kontrole inspekcijskih organa ljetna bašta u ovom objektu prostirala se na 65 metara kvadratnih.

Orijentalni restoran na Baščaršiji na dan kontrole zauzimao je čak 106 metara kvadratnih, iako smije zauzimati samo 16. Ćevabdžinica "Petica" umjesto dozvoljenih 7,6 kvadrata zauzimala je 16, dok se ćevabdžinica "Mrkva" na dan kontrole proširila na dodatnih sedam metara, koji nisu predviđeni ugovorom o zakupu javne površine.

Slastičarna "Sport" na Baščaršiji kod nadležnih organa zatražila je dozvolu za postavljanje ljetne bašte na 5,2 kvadratnih metara, da bi se kasnije ustanovilo da zauzima 16 kvadratnih metara.

Poznate ćevabdžinice "Željo", nezaobilazno mjesto svih turista koji posjećuju Sarajevo, također su zauzele puno više prostora sa ljetnim baštama nego što to je to predviđeno ugovorima. Tako je na dan kontrole zabilježeno da umjesto 8,5 metara kvadratnih "Željo I" zauzima 20, dok je "Željo II" umjesto dozvoljenih 8,8 metara kvadratnih zauzeo 38.

Ljetne bašte na Atmejdanu koje zauzimaju preko 140 metara nemaju građevinsku dozvolu.

U ulici Ferhadija, na dijelu koji pripada općini Centar, između "Vječne vatre" i ulice Gajev trg, nalazi se samo jedna postavljena ljetna bašta ugostiteljskog objekta "Vatra", za šta imaju dozvolu nadležne Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Nadležnost za kontrolu odobrenja zauzimanja javnih površina ima Komunalna inspekcija Kantona Sarajevo koja tom prilikom ima ovlaštenja izricati zakonske mjere protiv nelegalno postavljenih ljetnih bašti, što podrazumijeva i uklanjanje bašte.