BiH
0

Ugledni talijanski ginekolog želi sarađivati sa sarajevskim ljekarima

FENA
Ljekar iz Italije Vincenzo Trengia, specijalist za ginekologiju i porodiljstvo, kao i anesteziju i reanimaciju, boravit će tokom augusta u Sarajevu. Njegova želja je da uspostavi saradnju sa sarajevskim ljekarima.

Doktor Trengia je 1995. kao humanitarac radio u Mostaru. Riječ je o ljekaru svjetskog glasa, koji je između ostalog radio za UNICEF u nerazvijenim zemljama, kao i u SAD-u na najprestižnijm univerzitetima.

U Italiji sarađuje s najpoznatijim klinikama, a gostuje i na klinikama u drugim evropskim zemljama. Autor je knjige "Preventivna genetika". Sarađuje s mnogim naučnim časopisima u svijetu.

Uže specijalnosti doktora Trengije su između ostalih različite pretrage ploda dok je još u materici, te upotreba banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce.

U kratkom razgovoru za FENU doktor Trengia ističe da se u svojoj profesionalnoj karijeri posvetio dijagnozi ploda u materici. Kako kaže, njegova specijalnost je dijagnosticiranje i otkrivanje bolesti u trudnoći, kao i liječenje steriliteta.

Na pitanje o procentima utvrđenih anomalija u trudnoći te njihovim razlozima, kao i rizičnim skupinama, doktor Trengia kaže da su nasljedne anomalije kod novorođenčadi oko četiri posto.

Rizici postoje kod prijevremenih porođaja, kod postojećih genetskih bolesti... U rizične kategorije spadaju donekle i majke starije od 25 godina. On ističe da se neke anomalije mogu otkriti, pa čak i liječiti, i tokom trudnoće ili neposredno nakon rođenja.

Kad je riječ o banci matičnih ćelija iz pupčane vrpce, doktor Trengia kaže da je riječ o korisnoj i etičnoj metodi.

"Jednostavno rečeno, nakon rođenja djeteta krv se iz pupčane vrpce izvlači u sterilnu kesu", kaže dr. Trengia.

Ovo je po njemu dobra metoda jer ne oduzima ništa donatoru, tako da nema ni etičnih problema. Također je značajno smanjen i rizik od infekcije.

"Ove ćelije mogu da liječe drugu djecu bez obzira na to da li su u srodstvu ili ne. Između ostalog, mogu da regeneriraju i kičmenu moždinu. Znači, predstavljaju izvanrednu terapiju za bolesti krvi, a mogu da se koriste i u različitim bolestima nervnog sistema i bolesti kostiju", kaže dr. Trengia.

Kako ističe, banka matičnih ćelija značajna je ne samo u liječenju djece nego i odraslih.

Na pitanje o njegovoj želji da dođe i radi i u Sarajevu, kaže:

"Mislim da bi bilo interesantno da podijelim svoja iskustva s kolegama iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. I nadam se da ćemo uspostaviti saradnju koja će biti od pomoći pacijentima."

On također naglašava da je imao pacijentice iz BiH kojima je uspješno pomogao. I kako kaže, ako bi se uspostavila saradnja i ako ne bi bilo mogućnosti za adekvatno liječenje u BiH on bi takvim pacijentima pomogao da budu izmješteni u Italiju.