BiH
0

Uginule životinje u Sarajevu pokapaju se u jami grobnici na gradskoj deponiji

FENA
Foto: Arhiv/FENA
Foto: Arhiv/FENA
Prošle godine su u Zoološkom vrtu Pionirska dolina u Sarajevu okoćene i uknjižene 42 životinje, a 14 je uginulo, kazao je Feni voditelj Veterinarske službe u Pionirskoj dolini dr. Vedad Škapur.

Naglašava da u ovom zoo vrtu postoje jasne zakonske i druge procedure koje se moraju poštovati kada je u pitanju odlaganje tijela uginulih životinja.

"Životinje u zoo vrtu se vode kao osnovno stado, a životinje koje uginu, na osnovu ugovora s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, mi dostavljamo na Veterinarski fakultet i tamo se radi obdukcijski pregled, nakon čega se tijelo uginule životinje šalje na neškodivo uklanjanje preduzeću Rad. Mi dobijamo obukcijski nalaz i platimo uslugu obdukcije i uklanjanja leša", pojasnio je Škapur.

Rukovodilac Higijeničarske službe KJKP "Rad" Mustafa Maglajlija kazao je Feni da na osnovu Zakona o veterinarstvu oni uklanjaju leševe životinja s javnih površina.

"Leševi životinja se prevoze i uništavaju u jami grobnici na gradskoj deponiji Smljevići. Ako je životinja u vlasništvu onda se naplaćuje usluga (oko 47 KM za kućnog ljubimca - psa). Građani prijavljuju leš uginule životinje, dolaze u Direkciju, plaćaju uslugu i mi izlazimo na lice mjesta gdje preuzimamo leš", kazao je Maglajlija.

Naglasio je da i "Veterinarska stanica mora izdati potvrdu na kojoj piše da je životinja uginula i od čega. Leš životinje mora pratiti i potvrda o transportu od mjesta uginuća do javne grobnice na gradskoj deponiji.

"Neškodljivo uklanje je postupak ubacivanja cijelih leševa životinja u jamu grobnicu koja je izrađena od vodonepropusnog betona sa zaštitinim poklopcem koja se čuva neprekidno. Postoji čuvarska služba koja obezbjeđuje jame da slučajno ne bi došlo do širenja zaraze, bolesti i zloupotrebe. Jame grobnice su u posebnom dijelu gradske deponije i one pripadaju Higijeničarskoj službi", pojasnio je Maglajlija.

Istakao je da trenutno postoje dvije jame grobnice koje su na upotrebi, a treća je već zapačaćena i stavljena van upotrebe.

Higijeničarska služba KJKP "Rad" je u januaru ove godine s područja KS-a uklonila 199 leševa životinja, od toga 140 leševa pasa, sedam mačaka, četiri ovce, svinju i 47 divljih životinja.

U decembru 2015. uklonjeno je 319 leševa životinja, od toga 176 leševa pasa, tri mačke, 19 ovaca, 119 divljih životinja i dva leša goveda.