BiH
167

Uginula dva službena psa Granične policije BiH za otkrivanje narkotika

Klix.ba
Foto: Arhiv Granične policije BiH
Foto: Arhiv Granične policije BiH
Službeni psi Granične policije BiH za pronalazak narkotika, dva belgijska ovčara, koji su bili raspoređeni u Mobilnoj jedinici za podršku i kontrolu Bosanska Gradiška, uginuli su.

Nezavisne novine pišu da se sumnja da je uzrok uginuća životinja toplotni udar. Ukoliko se to pokaže tačnim, pripadnici GP BiH, koji su bili zaduženi da se brinu o psima, bi mogli biti kažnjeni.

U GP BiH nisu mogli ništa potvrditi i kažu da je u toku postupak utvrđivanja razloga uginuća. Potvrdili su, takođe, da se incident dogodio 4. avgusta.

"Konačan nalaz i mišljenje o uzrocima njihovog uginuća dat će Veterinarski fakultet u Sarajevu, kao nadležna institucija. Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica u vezi sa uginućem službenih pasa, GP BiH postupit će u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima, koji definišu eventualnu odgovornost policijskih službenika u konkretnom slučaju", rekla je Nezavisnim Sanela Dujković, portparolka GP BiH.

Ovaj incident ne znači da je granica u Bosanskoj Gradišci ostala "šuplja" za šverc drogom.

"Granična policija BiH raspolaže sa još 12 službenih pasa za detekciju narkotika koji u svakom trenutku mogu biti efikasno angažovani na svim dijelovima državne granice u zavisnosti od trenutnih potreba i zadataka", kaže Dujković.

Prema nezvaničnim informacijama, vrijednost belgijskih ovčara, obučenih za pronalazak droge, na tržištu dostiže i do 10.000 KM, što govori da bi službenici Granične policije BiH, ukoliko bude utvrđena njihova odgovornost za ovaj incident, mogli da se suoče sa oštrim kaznama.