Bojan Bajić
0

"Ugasite TV kada lideri vodećih stranaka daju izjave"

FENA
Naša stranka podržava američko-evropsku inicijativu za ustavnu reformu koja će omogućiti približavanje BiH evroatlantskim integracijama, izjavio je danas na konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu njen predsjednik Bojan Bajić.

Bajić kaže da evropsko-američki paket mjera treba usvojiti jer se time jačaju kapaciteti države na evropskom putu, odnosno država će biti kompetentnija za realizaciju cilja većine građana BiH - ulazak u Evropsku uniju i NATO.

On je, međutim, izrazio bojazan zbog učešća vladajuće koalicije na ovim razgovorima, jer ona u protekle tri godine nije učinila ništa osim podizanja tenzija, a butmirske razgovore koristi za svoje interese. Zato se založio da se ovi razgovori prošire učešćem drugih stranaka i predstavnika civilnog društva.

Bajić smatra neprihvatljivim što vladajuće stranke pregovaraju uime cijelog naroda, te je izrazio bojazan da će zloupotrijebiti razgovore za svoje ciljeve.

Ono što najbolje karakterizira aktualnu vlast na državnom nivou je dobra saradnja na raspodjeli funkcija i tendera te je glavna odrednica vladajuće koalicije od 2006. godine "zavadi pa kradi", smatra predsjednik Naše stranke.

On je poručio građanima BiH da ugase TV kada lideri vladajuće koalicije daju izjave nakon razgovora o ustavnim promjenama jer svojom retorikom samo raspaljuju strasti i povećavaju animozitet među građanima.

Predsjednik Izvršnog odbora Naše stranke Dino Mustafić optužio je vladajuću koaliciju da je svojom neodgovornošću i opstrukcijom potrebnih zakona namjerno onemogućila liberalizaciju viznog režima.

BiH bi tek sredinom naredne godine mogla dobiti bezvizni režim čime će se ova vlast zakititi "proevropskom orijentacijom", smatra Mustafić, dodajući da ljudi koji vode zemlju imaju samo lične interese.

On je najavio širu akciju Naše stranke, čiji će aktivisti, zajedno s drugim građanima, nositi obilježja Evropske unije i jasno dati do znanja vladajućim partijama da imamo evropski identitet.

Mustafić je, također, upozorio da nakon što je BiH izostavljena sa spiska zemalja kojima nije odobren bezvizni režim nije dobro širiti antievropski duh, odnosno pripisivati krivicu Evropskoj uniji a pritom zanemarivati šta nismo uradili.