BiH
0

Ugašen požar na lokalitetu Rujišta kod Mostara

Klix.ba
(Foto: Federalna uprava civilne zaštite)
Šumski požar na Rujištu kod Mostara koji je bio aktivan nekoliko dana i prijetio da prenese vatru u visoku šumu. Teren je bio krajnje nepristupačan pa je gašenje bilo moguće samo helikopterom koji je drugi dan djelovanja ugasio ovaj požar.

Zbog nepristupačnosti terena i opasnosti od zaostalih mina bilo je onemogućeno efikasno gašenje i potpuna lokalizacija većeg šumskog požara na području Rujišta (lokalitet Guvnine i Prevoj) kod Mostara koji je bio zahvatio oko 15 ha zemljišta obraslog travom, niskim rastinjem i jelovom šumom, sa tendencijom širenja na bukovu i jelovu šumu. Zbog toga je, u sladu sa operativnim procedurama, Federalna uprava civilne zaštite od Ministarstva sigurnosti BiH, zatražila pomoć (6.11.) za angažovanjem helikoptera OS BiH u gašenju iz Helikopter Oružanih snaga BiH tokom jučerašnjeg dana djelovao je u tri navrata na gašenju požara. Jučerašnje gašenje iz zraka je bilo uspješno, iako su postojali manji krakovi koji su mogli da se prošire.

"Od jutarnjih sati (subota, 7.11.) na ovom požarištu bili su prisutni pripadnici civilne zaštite, Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, radnici Šumarstva Srednje-neretvanskog i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujište. Na osnovu novih informacija sa terena, u jednom dijelu (200 m iznad druge serpentine puta prema Rujištu) požar je prijetio da se vatra prenese u visoku šumu. Dodatni problem u gašenju predstavljao je vjetar koji je raspirivao vatru, te opasnost od zaostalih mina, dok je teren bio nepristupačan pa je gašenje bilo moguće samo iz zraka. Iz tog razloga bio je neophodan nastavak angažovanja helikoptera OS BiH koji je danas, drugi dan, sa deset preleta, u 12:55 minuta uspio ugasiti ovaj požar", navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

Na terenu su pripadnici civilne zaštite koji prate situaciju.