Odgoda izbora
0

UG Zašto ne: Inicijativa Dodika i Tihića je udar na demokratiju

Sarajevo-x.com
Nikola Špirić, Sulejman Tihić i Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Nikola Špirić, Sulejman Tihić i Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
UG "Zašto ne" najoštrije osuđuje izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihića i SNSD Milorada Dodika o inicijativi za odgađanje lokalnih izbora 2012. godine.

Pod izgovorom “ušteda u javnom sektoru”, čelnici ove dvije stranke najavili su pokušaj flagrantnog kršenja osnovnih političkih prava građana/ki Bosne i Hercegovine, prava da biraju i budu izabrani/e na demokratskim izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima ove države. Govoreći o mogućem pokretanju inicijative za odgađanje zakonom propisanih izbora, predsjednici SNSD-a i SDA-a zapravo su pozvali na podrivanje samog temelja demokratije i pravnog poretka u BiH, skrivajući time jasan pokušaj bježanja od odgovornosti onih koji su najodgovorniji i koji su prethodne četiri godine bili na čelu naših lokalnih zajednica.

SNSD i SDA imaju načelnike u više od polovine opština u BiH, pa se ovakav poziv na kršenje Izbornog zakona BiH može shvatiti samo kao namjera da spriječe građane/ke da na demokratskim izborima donesu odluku kojom će pokazati šta misle o njihovom dosadašnjem radu.

Ovakve izjave, posebno kada dolaze od političara koji ističu da su "demokratski izabrani", apsolutno su nedopustive. 

"Demokratski izbori u jasno određenim vremenskim rokovima su jedna od osnovnih stvari koje razdvajaju demokratska i nedemokratska društva. Ovakva inicijativa, kojom se želi onemogućiti građanima/kama da biraju i budu izabrani/e, očito ima za cilj dodatno obezvrjeđivanje građana/ki, njihovih prava i demokratije u BiH. Svi zajedno moramo učiniti sve da se ovo ne desi, sve one koji na bilo koji način podrže ovu inicijativu jasno nazvati anti-demokratskim snagama, a njihove akcije pokušajem da izbjegnu sopstvenu odgovornost za neispunjena obećanja", poručuju iz UG "Zašto ne".

Navođenjem "štednje" kao razloga za pokretanje ovakve inicijative, predsjednici SDA i SNSD ne samo da manipuliraju građanima/kama ove države, već pokazuju i svojevrsno licemjerje, s obzirom da se rasipništvo vlasti u BiH ne zaustavlja, ali se zato želi "uštediti" tako što će se ukidati građanska i politička prava. Samo za kabinet gospodina Dodika u 2012. godini predviđeno je 10,3 miliona KM novca poreskih obveznika/ca, od čega 2,4 miliona za lična primanja - što je skoro duplo više nego u slučaju njegovog prethodnika gospodina Kuzmanovića u 2010. godini, a preko 5 puta više od njihovog prethodnika gospodina Čavića u 2005. godini.

Ovakvih primjera je mnogo i oni vrlo jasno pokazuju da prostor za uštede u radu izvršne, ali i zakonodavne vlasti, itekako postoji i da oni koji zaista žele raditi na tome ne moraju ići dalje od sopstvenih vrata, a svakako ga ne smiju tražiti u kršenju zakona i urušavanju izbornog procesa. Pokretanjem ovakve "inicijative" direktno bi se prekršili članovi 1.3a, 14.1, 14.2, 14.3 i 14.3a Izbornog zakona BiH, koji jasno propisuju da mandat demokratski izabranih vlasti traje 4 godine, kao što propisuje i u kojim slučajevima se izbori mogu odgoditi, ponoviti ili raspisati prije vremena.

Ovakve inicijative podsjećaju na uspostavu autoritarnih nedemokratskih društava drugdje u svijetu, a realizacija prijedloga gospode Dodika i Tihića o onemogućavanju glasanja građanima/kama, predstavljala bi najveći udar na demokratiju i građanska prava u BiH ikada.

"Stoga pozivamo predstavnike svih političkih partija, te predstavnike/ce civilnog društva i sve građane/ke BiH, da se javno ograde od ovakve inicijative, da je jasno i nedvosmisleno osude i urade sve što je u njihovoj moći da je onemoguće. Na kraju, pozivamo međunarodnu zajednicu da se jasno odredi prema ovakvim istupima bh. zvaničnika, te da iskoristi svoj uticaj i ovlasti i onemogući ovakvu inicijativu u slučaju da se ista ikada pokrene u institucijama BiH", saopćeno je iz UG Zašto ne.