BiH
6

UG Pozitivne vrijednosti: Neću da budem magarac

Klix.ba
Projekt "Radimo transparentno,poštujmo kriterije i pratimo izvještaje", na kojem je Udruženje Pozitivne vrijednosti radilo tokom proteklih deset mjeseci, ušao je u sami finiš.
Rezultat rada su "Preporuke za poboljšanje procedura i kriterija za dodjelu grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama", na osnovu kojih je načinjen istoimeni dokument Odluke koja će biti upućena Parlamentu FBIHu parlamentarnu proceduru.

Predlagač će biti Omer Vatrić, predstavnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH i predsjedavajući Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je od samog početka imao razumijevanja i dao podršku projektu.

Inače, ove Preporuke nastale su kao rezultat zajedničkog rada vladinog i nevladinog sektora koji su kroz okrugle stolove, Radnu grupu, te javnu raspravu utvrdile manjkavosti sadašnjih procedura i kriterija te mogućnosti njihovog poboljšanja.

"U cilju animiranja javnosti o ovoj problematici , ali i onih koji donose zakone i treba da brinu o FBIH i njenim građanima , izradili smo i štednu knjižicu: Neću da budem magarac. Ovom knjižicom smo kroz pomalo satiričan, jednostavan i razumljiv način željeli ukazati na propuste i nedostatke procedura dodjele grantova i provjere učinka dodijeljenog novca.Ukazati da postoje šupljine koje otvaraju sumnju u postojanje nezakonitosti ili zloupotrebu povjerenih ovlasti i javnog novca, kojeg je sve manje. Knjižica je već dostupna građanima u Mostaru i Tuzli, a tokom vikenda će je naši aktivisti dijeliti i građanima Zenice i Sarajeva", saopćeno je iz Udruženja Pozitivne vrijednosti.

U prilogu je i naslovna strana brošure koja je, između ostalog, nastala iz potrebe da na jednom mjestu i na pregledan način ponudimo detaljnije podatke o rezultatima naše analize,podacima o dodjeljenim sredstvima i načinu dodjele, zatim prenesemo iskustva i probleme vladinog i nevladinog sektora, te predstavimo Preporuke i njihov značaj.

Neke od uočenih nepravilnosti su posljedica nepostojanja profesionalizma, svijesti i savjesti zvaničnika i službenika, ali neki su očito posljedica nedovoljno jasno propisanih procedura i pravila.

Zato je naš posao da parlamentarce, poslaničke grupe i klubove, ali i institucije koje dodjeljuju ova sredstva zainteresujemo i zatražimo podršku za usvajanje ovog dokumenta kada se nađe na dnevnom redu. Na njima je da se opredjele između interesa građana FBIH s jedne ili interesa pojedinaca ili interesnih grupa, s druge strane.

Udruženje Pozitivne vrijednosti će pratiti sudbinu Odluke i svakako redovno informisati javnost .