Mašić najavio uvođenje reda
0

Udžbenici bez posebnih markica se neće prodavati

FENA
Damir Mašić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Damir Mašić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić najavio je u srijedu da će naredne sedmice biti održana treća sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH na kojoj će biti usvojena nova pravila koja će donijeti sveobuhvatne promjene i izmjene nedostataka u procesu udžbeničke politike u Federaciji BiH.

On kaže da su kantonalni ministri obrazovanja, koji čine Koordinaciju ministara, spremni da mijenjaju i unapređuju trenutno stanje koje vlada u oblasti udžbeničke politike u FBiH. Vjeruje da bi u naredne dvije godine mogao da bude uspostavljen sveobuhvatan sistem koji će funkcionirati na osnovu tih novih pravila. Ministar Mašić i njegove kolege uvjereni su da će taj sistem biti mnogo bolji nego dosadašnji.

Pozvao je sve koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu u FBiH da daju mišljenje i ukažu na propuste u udžbenicima "kojih itekako ima".

Ministar Mašić ističe da bismo, da nije bilo takvih intervencija, prije svega roditelja, učenika, nastavnika, još i danas imali "udžbenike s vukom na grani, u kojima je psovka u čitanci za osmi razred ili onaj u kojem se elektricitet izaziva tako što se mačka trlja od ćilim".

"Sramotno je da se igramo s obrazovnim sistemom ili proizvodimo tako loše odnosno nekvalitetne udžbenike kojima bi navodno obrazovali našu djecu. Zbog svega toga naredne sedmice bit će održana sjednica Koordinacije ministara u FBiH. Mijenjamo sve ono što smo uočili kao nedostatke. Ovo je proces i konstantno ćemo intervenirati sve dok ne dođemo najbliže onome što se zove optimum i kvalitet", navodi ministar Mašić.

Kaže da je među novim pravilima i uvođenje visokokvalitentnih markica odnosno naljepnica kojima će se kontrolirati tiraž štampanih udžbenika. Tako će izdavač, kad mu se odobri udžbenik i određeni tiraž, dobiti tačno toliko markica. Za udžbenike koji se eventualno nađu u prodaji bez markica, morat će se provjeriti kako su tu dospjeli.

Izmjene su, prije svega, usmjerene u pravcu smanjenja broja odobrenih udžbenika za osnovne škole, te pooštravanja kriterija za izbor recenzenata. U cjelokupan proces bit će uključena kantonalna resorna ministarstva.

"Tako će biti mnogo povećana odgovornost svih nas", kazao je.

Jedno od pravila bit će i zabrana štampanja udžbenika izvan BiH. Tako se želi zaštititi domaća štamparsko- izdavačka djelatnost i angažirati domaći kapaciteti. Dosad je za to postojala preporuka i sugestija, ali prema dostupnim informacijama veliki broj udžbenika štampan je izvan BiH.

Ministar Mašić ističe da će pravila važiti za svaki naredni konkurs odnosno javni poziv za dostavu rukopisa udžbenika koji će se raditi ubuduće. S tim u vezi najavljuje da će već do kraja godine biti raspisan javni poziv i konkurs za udžbenike za deveti razred osnovne škole.

"Za taj, i za svaki naredni, važit će nova pravila. U periodu od dvije godine iščistit ćemo sve nepravilnosti. Tako da bi za dvije godine imali zaokružen sistem i pravila koja bi se odnosila na sve udžbenike", kazao je federalni ministar Damir Mašić.