BiH
3

Udruženje žrtava iz BiH vjeruje da će proraditi svijest parlamentaraca

FENA
Udruženje žrtava i svjedoka genocida iz BiH podržava prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je planiran za sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te očekuju da će on biti i usvojen.
Foto: FENA
Foto: FENA

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz BiH Murat Tahirović smatra bitnim da ta rezolucija bude usvojena prije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na današnjoj pres-konferenciji kazao je da to očekuju i zbog činjenice da su se bh. lideri opredijelili za put prema EU, koja ja takvu rezoluciju već usvojila te da i usvajanje rezolucije u Srebrenici podrazumijeva dio tog puta.

"Očekujemo da će to sutra ići bez problema, a podržavamo grupu parlamentaraca koji su predložili tu rezoluciju planiranu koja će sutra biti na dnevnom redu Predstavničkog doma PSBiH", kazao je.

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić očekuje da će "sutra proraditi svijest svih parlamentaraca i da će rezolucija dobiti podršku".

Foto: FENA
Foto: FENA

"Oni koji ne budu digli ruku za rezoluciju pokazat će da se nisu promijeniti, da su ostali isti i nakon 20 godina", kazala je. Naglašava da njihovo zalaganje neće prestati i u slučaju da taj dokument ne bude usvojen.

Predsjednik Udruženja za pravdu, mir i povratak Zijad Smajlović mišljenja je da bi usvajanje tog dokumenta značilo prestanak negiranja genocida i relativizacije zločina koji je počinjen od 1992. do 1995. godine.

"Parlamentarci BiH sutra imaju priliku pokazati ko su, šta su i zašto zastupaju ovaj narod u BiH", kazao je.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su i predstavnici drugih srodnih udruženja. Svi oni vjeruju da će rezolucija o genocidu u Srebrenici sutra biti usvojena u državnom parlamentu, a bh. parlamentarce pozivaju da se u trenutku glasanja sjete onih koji 23 godine tragaju za svojim nestalima.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je 2009. godine u Evropskom parlamentu, a članice EU poziva da je podrže i osuđuje genocid u Srebrenici.

Zemlje regije su već usvojile dokumente identične evropskoj rezoluciji. Jedino je Srbija izbjegla termin "genocid". Bosna i Hercegovina, zemlja u kojoj se zločin dogodio nije usvojila dokument o osudi genocida.