BiH
0

Udruženje "Žena-žrtva rata" prijavilo tužiteljstvu i SIPA-i prijetnje žrtvama i svjedocima

FENA
Foto: Bakira Hasečić
Foto: Bakira Hasečić
Udruženje "Žena-žrtva rata" Sarajevo prijavilo je Tužiteljstvu BiH i SIPA-i da članovi porodica optuženih ratnih zločinaca prijete i zastrašuju žrtve i svjedoke te je upozorilo da će se, ukoliko se tome ne stane ukraj, organizirati da bi nad sobom zaustavilo daljnje zločine.

"U posljednje vrijeme srodnici, supruge i članovi uže porodice, ratnih zločinaca prijete žrtvama i svjedocima, čak dolaze na njihove kućne adrese. Mi to godinama trpimo i vrijeme je da se tome stane ukraj", izjavila je danas za Fenu predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, ujedno zahtijevajući da pravosudni organi počnu primjenjivati Zakon o zaštiti žrtava i svjedoka.

Hasečić je kao najsvježiji primjer "prijetnji i zastrašivanja" navela slučaj Miodraga Nikačevića iz Foče, čija supruga Dragana od dana podizanja optužnice vrši pritisak na svjedoke i žrtve da promjene iskaz.

"Ona sa srodnicima putem telefona i dolascima na kućne adrese žrtava i svjedoka vrši pritisak i prijeti im osvetom da bi promijenili izjavu ili odustali od dolaska na suđenje", kazala je predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata".

Prema njenim riječima, Nikačevićeva supruga je jednog svjedoka pozvala da dođe njenoj kući i kazala mu: "Ja ću ti pročitati izjave", a, kada je to svjedok odbio, pozvala ga je u restoran na Kuli.

Na pitanje odakle Dragani Nikačević izjava svjedoka "odgovor će najvjerovatnije dati jedan od onih koji će svjedočiti u predmetu Nikačević".