BiH
0

Udruženje "Zeleni - Neretva" demantiralo izjave Harisa Silajdžića

FENA
Udruženje za zaštitu okoline Zeleni - Neretva iz Konjica demantiralo je danas izjave člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je gostujući u emisiji Telering TV OBN kazao da postoje popisi zagovornika izgradnje brana ne Neretvi te da nije tačno da je peticiju protiv izgradnje brana potpisalo 13.000 osoba.

"Želimo javnost još jednom podsjetiti na višemjesečnu kampanju koju provode nevladine organizacija protiv izgradnje brana na gornjem toku Neretve. U okviru te kampanje u organizaciji Zeleni – Neretva iz Konjica pokrenuto je prikupljanje potpisa građana koji su protiv brana, a za spas preostalog dijela Neretve, prirodnog dragulja visoke vrijednosti", stoji u priopćenju tog udruženja.

Iz tog udruženja ističu da su peticiju s potpisima oko 15.000 građana, prvenstveno mladih poslali na adresu Vlade FBiH, koja je i donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju energetskih objekata, ali da se paket s potpisima vratio pošiljatelju uz obrazloženje pošte da je primalac i poslije više poziva odbio preuzeti pošiljku.

"Istodobno u svim dokumentima koji prate zahtjev potencijalnog koncesionara Intrade energija Vladi i Komisiji za dodjelu koncesije uporno se proturaju razni dokumenti, zapisnici i priopćenja koji bi trebali selektivnim metodama lažirati opću suglasnost stanovništva i lokalne zajednice za izgradnju hidroenergetskih objekata", ističu članovi tog udruženja te dodaju da je, uz dužno uvažavanje svačijeg mišljenja besramno sakrivati i ignorirati mišljenje većine koje je jasno iskazano u proteklom razdoblju.