BiH
0

Udruženje za zaštitu deviznih štediša uputilo otvoreno pismo Špiriću

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini uputilo je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću.

U pismu se navodi da očekuju da predsjedavajući Vijeća ministara premijeru Republike Slovenije Janezu Janši prilikom njegove posjete BiH uruči pismeni zahtjev da Slovenija hitno ispuni svoje obaveze prema bh. štedišama Ljubljanske banke d.d. Ljubljana u skladu s preuzetim obavezama po Aneksu G Sporazuma o sukcesiji.

Ovaj zvanični pismeni zahtjev potreban je BiH zbog tužbi bh. građana kod Suda u Strazburgu.

Slovenija se, navodi ovo udruženje, bez ikakvog pravnog osnova, poziva na Aneks C Sporazuma o sukcesiji i odbija isplatu devizne štednje bh. građanima do okončanja pregovora o preuzimanju garancija.

Ovaj zahtjev Slovenije je neopravdan s obzirom na činjenicu da je BiH Zakonom o vanjskom dugu (iz 1998. godine), koji su kasnije prihvatili i svojim zakonima o vanjskom dugu potvrdili entitetski zakonodavci, preuzela i devizne plasmane Slovenije na teritoriji BiH, ako ih je ikako i bilo.

-Ne postoji nijedan opravdan i ponajmanje moralan argument Slovenije da maltretira građane BiH ili da traži od BiH da servisira i njene dugove. A postoje dokazi da je Slovenija sve devize položene kod Ljubljanske banke d.d. Ljubljana iz BiH odnijela u Sloveniju- ističe Udruženje u pismu upućenom Špiriću.

Šesnaest godina varanja građana, nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, Ustavnog suda FBiH, Doma za ljudska prava, a sve u cilju otimačine 2,5 milijarde maraka devizne štednje građana BiH i to bez ugovorene kamate, i isto toliko dodatnog opterećenja za njene porezne obveznike, slika je bezvlašća u ovoj zemlji i nemoralnosti dosadašnje vlasti, stoji u pismu.

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u saopćenju za javnost navodi da im pristižu poruke podrške za održavanje mirnih protesta u Sarajevu povodom posjete slovenskog premijera Janeza Janše 19. februara.

Vlasnici devizne štednje okupljeni u Udruženju namjeravaju tada iskazati protest Vladi Republike Slovenije i njenom premijeru zbog odbijanja Slovenije da vrati novac štedišama iz BiH koji su uložili kod Ljubljanske banke d.d. Ljubljana.