BiH
9

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH: Roditelji su nemoćni zbog nasilnog okruženja

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nakon što se u javnosti pojavila informacija o čovjeku koji ispred osnovnih škola u Kantonu Sarajevo pokušava oteti djecu, roditelji su izrazili veliku zabrinutost i rijetko dopuštaju da djeca idu sama u školu. Apelovali su na sve nadležne institucije da im pomognu napraviti sigurno okruženje za djecu. Na tome već godinama radi Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH.

Predsjednik Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH (USRŠBiH) Samir Haljeta kazao je kako posljednji događaji samo pokazuju u kakvom nesigurnom okruženju živimo i da su djeca pod stalnim udarom nasilnika i kriminalaca koji ne biraju ni način ni sredstvo da ostvare svoje nehumane ciljeve.

"Roditelji se sigurno brinu za sigurnost svoje djece i to im je sigurno na prvom mjestu, ali su nemoćni zbog nasilnog okruženja. Nadležne institucije i policija trebaju u svojim planovima i programima rada razraditi dodatne mjere o sigurnosti djece i školskih dvorišta, jer većina škola ima nadzorne sisteme samo unutar objekata, pa čak ako treba zaposliti i dežurne policajce", kazao je Haljeta.

Istakao je kako opreza nije nikad dovoljno, jer djeca nikada nisu dovoljno zaštićena, te da je najbolja mjera prevencija-edukacija djece o snalaženju i razvoju sposobnosti samozaštite.

"Mi smo se kao Udruženje već dugo bavili edukacijom nastavnika i roditelja o temi prevencije trgovine djecom, jer pokušaji otmice upravo pripadaju tom području. Sve su osnovne i srednje škole dobile Priručnike za rad sa djecom i za djecu, održan je veliki broj javnih prezentacija i istraživanja o ovoj temi u posljednjih pet godina, ali nismo sigurni koliko se ti priručnici koriste u praksi u školama", rekao je Haljeta.

USRŠBiH je sa organizacijom CRS i Ministarstvom sigurnosti BiH razvilo prilagođene materijale, CD-ove i radionice za djecu od vrtića do srednjoškolskog uzrasta, kako bi djeca naučila prepoznati i pravilno reagovati u takvim situacijama. Smatraju da je to najbolji put - samozaštita djece i pravilna reakcija nastavnika i škola.

"Borili smo se sa svojim partnerima da ovi sadržaji uđu kao obavezni u sadržaje odjeljenske zajednice, uputili ih prema svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, ali slabo smo prošli izuzev što su neki kantoni ostali samo na primjeni preporuka", rekao je Haljeta.

U svojim priručnicima USRŠBiH savjetuje nastavno osoblje kako da objasni svim uzrastima opasnost od ljudi koji žele da im naude te ih uče kako da postupe u tim situacijama.

Podsjetimo, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS u oktobru je više puta prijavljeno da maskirani muškarac ispred osnovnih škola presreće učenike i poziva ih da idu s njim.