BiH
0

Udruženje "Tor" traži sankcionisanje ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalno udruženje uzgajivača ovaca, koza i ostalih "Tor" Mostar zatražilo je od Vlade Federacije BiH poništavanje programa poljoprivrednih poticaja za 2015. godinu, kao i sankcioniranje federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića.

Kako je priopćeno iz spomenute udruge, ministar Dedić je u program uveo poticaje za tov uvoznih svinja, a izbacio poticaje za proizvodnju ovčjeg i kozjeg mesa, te uzgoj janjadi i jaradi, što je zakonska obveza prema Zakonu o poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Iz "Tora", također, navode kako je ministar Dedić bez provjere isplatio poticaje za tov svinja i junadi za 2014. godinu, a kako se tvrdi u saopćenju, radi se o fiktivnim zahtjevima koji su predmet policijskih i sudskih istraga.

Uzgajivači koza i ovaca zamjeraju federalnom ministru poljoprivrede što, kako tvrde, za uzgoj tih domaćih životinja u 2014. i 2015. godini nije izdvojio niti jednu marku te dodaju kako pripremaju krivičnu prijavu protiv ministra Dedića i drugih odgovornih osoba iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz ovog udruženja u saopćenju također traže razgovor sa premijerom te najavljuju kako se u slučaju neispunjenja njihovih zahtjeva moraju okrenuti "radikalnim mjerama i prosvjedima".