Elektroprivreda HZHB
0

Udruženje "Svjetlost": Potez FERK-a je katastrofalan

FENA
Udruženje potrošača "Svjetlost" u Bosni i Hercegovini kritizirala je danas odluku FERK-a o podizanju cijene električne energije.

FERK je donio odluku o poskupljenu struje, i to kućanstvima u iznosu od čak 11,87 posto. Ovim električna energija Elektroprivrede HZHB postaje najskuplja u državi, te u usporedbi s cijenom električne energije iz Elektroprivrede BiH u prosjeku je veća za 5,3 posto, a od Elektroprivrede RS-a i više.

Iako je Elektroprivreda HZHB tražila poskupljenje samo za 110-kilovoltne potrošače, FERK je odlučio podići cijenu svima, uključujući i male potrošače.

Iz Udruženja ocjenjuju da su neuvjerljivi navodi FERK-a kako je odluka o poskupljenju zasnovana na temelju struke i raznih analiza, te da je poskupljenje bilo neophodno.

"Ova odluka je direktan udar na egzistenciju svakog kućanstva. Ako uzmemo u obzir trenutno divljanje cijena naftnih derivata, ogromnu nezaposlenost te mizerne mirovine i plaće, ovaj potez FERK-a je težak udarac ionako izmanipuliranom i opljačkanom narodu ovog prostora. Smatramo da je ovakvo lihvarsko ponašanje nedopustivo, pogotovo u javnim poduzećima u kojima se pojedinci ponašaju kao da je njihovo privatno", ističe se u saopćenju Udruženja.

Udruženje "Svjetlost" apelira na FERK da povuče odluku te napravi zahtjev za novi tarifni postupak u kojem bi se umanjila cijena struje za male potrošače.