BiH
347

Udruženje "Svijet u slikama" obilježilo Svjetski dan autizma: Treba mijenjati svijest ljudi

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U centru Zenice danas je prodajom kolačića, privjesaka i podjelom plavih balona obilježen Svjetski dan autizma.

Da je Bosna i Hercegovina daleko od razumijevanja autizma govori praksa, ali svake godine 2. aprila u Zenici i drugim bh. gradovima obilježava se Svjetski dan autizma kako bi se utjecalo na svijest građana i proširilo njihovo znanje i razumijevanje za osobe autizma.

"Ove godine smo pripremili privjeske sa našim korisnicima udruženja 'Svijet u slikama' te da pokušamo promijeniti svijest ljudi prema osobama sa autizmom koje danas zaista trebaju veliko razumijevanje društva", kazao je predsjednik Udruženja "Svijet u slikama" Bojan Radić.

Udruženje građana "Svijet u slikama“ ima za cilj stručnu podršku djeci i odraslima sa smetnjama u psihofizičkom razvoju s naglaskom na djecu iz autističnog spektra.

Vapaje roditelja djece sa autizmom u Zenici čuju samo iz Udruženja "Svijet u slikama", dok je prema riječima majke dječaka sa autizmom Sabine Durmić, lokalna zajednica potpuno zakazala.

"Ovo udruženje zaista predstavlja veliku podršku roditeljima s obzirom da država zaista ništa ne radi. Dok oni nisu počeli raditi moj Mahir nije imao nikakvog pomaka naprijed. Podrška lokalne zajednice je nikakva. Inkluzije u školama ne postoje, u specijalnu školu ga nisu htjeli primiti, a sve je to što treba promijeniti. Potrebno je drugu djecu naučiti da se druže sa djecom sa poteškoćama i promijeniti svijest ljudi", kazala je Durmić.

Slična akcija bit će održana i u drugim bh. gradovima u organizaciji Mreža udruženja Autizam.