BiH
67

Udruženje sudija u BiH: Sumnjamo da se u Turskoj radi o pritisku na pravosuđe

Klix.ba
Udruženje sudija u BiH kao apolitična nevladina organizacija sa velikom pozornošću prati dešavanja u Turskoj, navode u saopćenju iz ovog udruženja.

Udruženje sudija u BiH ima jasan stav da se sva pitanja moraju rješavati na miran način uz poštovanje najviših demokratskih principa i ljudskih prava, i u vezi sa tim Udruženje sudija u BiH smatra da vojni državni udar nije prihvatljiv način zamjene legitimno izabrane vlasti.

"Prateći informacije koje se nalaze u svjetskim medijima, moglo se uočiti da je neposredno nakon vojnog državnog udara suspendirano oko 3000 sudija a pri čemu nisu predočeni dokazi da je iko od sudija bio involviran u državnom udaru. U skladu sa univerzalnim i dogovorenim zajedničkim standardima, supenzija sudija predstavlja važnu povredu njihove ustavom zagarantovane nezavisnosti, osim u slučajevim kada je propisano da se suspenzija može izreći zbog postojanja osnovane sumnje vezane za ozbiljno kršenje pravila ponašanja prilikom obavljanja sudačke funkcije. U konkretnom slučaju iz objektivnih razloga izražavamo sumnju da se radi o pritisku na pravosuđe i sudije, uzimajući u obzir činjenicu da je istovremeno suspendovan veliki broj sudija a da pri tome nisu predočeni dokazi koji bi potvrdili njihovo sudjelovanje u državnom udaru", navodi se u saopćenju.

Udruženje sudija u BiH se nada da vojni državni udar neće biti upotrebeijeljen kao razlog da se uklone sudije i tužioci koji nisu u skladu sa očekivanjima Vlade, te da se zamjene sa lojalnim sljedbenicima, čime bi se neovisnost sudstva i sudija dovela u pitanje.

Udruženje sudija u BiH poziva Tursku vlast da ograniči primjenu suspenzije, i to samo za one slučajeve kada postoji konkretna osnovana sumnja da su učestvovali u državnom udaru uz poštovanje demokratskih principa i nezavisnosti sudija.

Skoro identično saopćenje danas je objavila i Svjetska asocijacija sudija (IAJ) koja okuplja 84 nacionalna udruženja, a jedna od članica je i Udruženje sudija u Bosni i Hercegovini u koji su učlanjene sudije sudova iz Bosne i Hercegovine.