BiH
2

Udruženje studenata ETF-a ne podržava proteste protiv Uprave i dekana

Piše: J. H.
Prošlosedmični protesti grupe studenata protiv Uprave i dekana ETF-a (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prošlosedmični protesti grupe studenata protiv Uprave i dekana ETF-a (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu u petak će održati proteste koji će biti, kako su kazali, odgovor na proteste kojima je grupa studenata ovog fakulteta tražila smjenu Uprave tog fakulteta i dekana Narcisa Behlilovića.

Prošle sedmice grupa studenata tražila je smjenu Uprave Elektrotehničkog fakulteta zbog, kako su tada naveli, vrijeđenja porodica šehida i poginulih boraca te nepoštivanja Zakona o dopunskim pravima boraca/branitelja KS.

Apsolvent ETF-a Muzafer Puščul naveo je da ga je dekan Behlilović nazivao pogrdnim imenima koristeći vulgrane riječi. Međutim, većina studenata ovog fakulteta, ne stoji iza protesta.

"Na tim protestima bilo je najviše 30 osoba. Oni su iskoristili ovaj protestni duh i organizovali su proteste za studentska prava. Mi podržavamo djecu šehida, ali ne možemo ima dati podršku na osnovu izjave bez dokaza. Ako se dokazi pojave, mi ćemo Puščula i ostale studente podržati. Sve dok se to ne desi, odbijamo da budemo izmanipulisani u bilo kakve svrhe", kazao je za Klix.ba Mirza Seferagić, predsjednik Udruženja studenata ETF-a.

Iz Udruženja su naveli da čine sve što je moguće da se prava djece šehida i poginulih boraca ispoštuju i uvaže.

"Dodatno smo podstaknuti nedavnim dešavanjima da uložimo još više truda kako bi se finansijski olakšalo i pravno regulisalo pitanje školarine za navedene studente. Smatramo da je potrebno uključiti vladajuće institucije u ovu diskusiju, kako bi iz ovakvih razgovora proisteklo prihvatljivo rješenje i pravno reguliranje istog", naveli su iz Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu - STELEKS.

U svom saopštenju oni dodaju da postupci studenta Muzafera Puščula ne održavaju stav studenata Elektrotehničkog fakulteta i da na održanim protestima 3. juna nisu učestvovali studenti tog Fakulteta, pri tome naglašavajući da STELEKS stoji iza svakog studenta koji svoja prava traži na primjeren način i u skladu sa važećim propisima.

"STELEKS se ograđuje od bilo kakvih optužbi prema Fakultetu, koje nisu proizvod razgovora sa Upravom udruženja. Jedino što možemo potvrditi je namjera STELEKS-a da podrži napore studenata koji traže olakšice za plaćanje školarine kako bi im se osiguralo ono za šta su pravno ispunjeni uslovi", dodaje se u saopštenju.