BiH
146

Udruženje samohranih roditelja "One less" uputilo emotivnu poruku načelnicima i resornim ministrima KS

Piše: M. N.
Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje - One less" uputilo je poruku resornim ministrima i načelnicima u KS u kojima upozoravaju da djeca iz jednoroditeljskih porodica nisu i ne smiju biti nevidljiva za vlasti.

Video je snimljen u crno-bijelom formatu u kojem se obraća predsjednica udruženja Muamera Činjarević.

"99 posto vas nije imalo uopće sluha na upite, apele i poruke. Dokle? Ova djeca očekuju od vas podršku, kako finansijsku tako i materijalnu... Znate li kojim intenzitetom hendikep života kida suze iz jednoroditeljskog oka i iz oka siročeta neću vam dosađivati svojom tugom. Da li ste u snu ili javi pokušali zagrliti nekoga koga više nema? Hvatate li se grčevito za nedostatak kada se jutro probudi?", pitaju između ostalog samohrani roditelji.

U razgovoru za Klix.ba Činjarevič ističe kako već četiri godine ovo udruženje pokušava probuditi svijest ljudi koji mogu i prema njenim riječima, moraju pomoći ovoj populaciji.

"Mi samo želimo staviti fokus na djecu iz ovog miljea. Sramno je kolika doza institucionalne diskriminacije je prisutna kada je jednoroditeljstvo u pitanju. Želimo kancelariju i želimo minimalno 1.000 KM mjesečno da bi rad udruženja tekao neometano. Pitam se šta raditi sa zdravom djecom. Ne zaboravimo i Mahir je bio iz nepotpune porodice i vršnjačko nasilje je uglavnom rezultiralo da djeca iz ovog miljea budu žrtve Ako neće država da brine o ovoj djeci neka nam pomogne da mi preuzmemo brigu kao udruženje", rekla nam je Činjarević.

Udruženje Jedan manje - One less postoji dvije godine, od 16. aprila 2013. godine. Njihova misija je stvaranje boljih socio-ekonomskih uslova za jednoroditeljske porodice, te poboljšanje njihovog statusa u društvu.

Ukoliko želite pomoći radu ovog udruženja više informacija potražite na zvaničnoj web i Facebook stranici.