BiH
85

Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje - One less" oblježilo prvu godišnjicu

Klix.ba
(Foto: Haris Memija)
U prepunoj konferencijskoj sali hotela Hollywood na Ilidži održana je Prva redovna Skupština Udruženja samohranih rodtielja KS Jedan manje- One less. Ovo Udruženje je obilježilo prvu godinu formalno pravnog postojanja i zabilježilo značajne rezulate i uspjehe u svom dosadašnjem radu i djelovanju.

Na Skupštini udruženja prezentiran je dosadašnji rad Udruženja, tekuće aktuelnosti i plan aktivnosti za naredni period.

"Značaj ove skupštine se ogleda u činjenici da je ovo jedno od rijetko uspješnih udruženja ovog tipa, među prvima koji su registrirani u Federaciji BiH i zasigurno prvo na listi u lavovskoj borbi za ostvarenje većih prava samohranih roditelja i njihove djece. Udruženje je svojim dosadašnjim radom, djelovanjem i zalaganjem za ovu populaciju u samo godinu dana formalnog postojanja postiglo ogromne rezultate. Sama činjenica da se broj članova od osnivanja do danas učetverostručio, govori dovoljno o napredovanju i ispunjenju plemenitih ciljeva Udruženja",rekla je Jasna Duraković, predsjednica Upravnog odbora Udruženja.

Udruženje trenutno broji preko 500 članova i taj broj se stalno povećava što ponovo potvrđuje naš doprinos u iznalaženju solucija i rješavanju problema za sve samohrane roditelje, pogotovo one koje je država potpuno zanemarila a koji žive na rubu egzistencije i nemaju kome drugom da se obrate za pomoć.

Dosadašnje aktivnosti su se bazirale uglavnom na prikupljanju tehničkih i materijalnih sredstava za rad udruženja, kao i organiziranje akcija po tržnim centrima za prikupljanje osnovnih životnih namirnica onima koji su najugroženiji u ovoj populaciji samohranih roditelja i davanja druge podrške i pomoći.

"No, kako sazrijevamo, sve više ulazimo u tokove ozbiljnijeg planiranja, strategije i promišljanja o iznalaženju solucija i rješavanju pitanja statusa i tretmana samohranih roditelja te nastojimo kroz misiju našeg djelovanja ostaviti značajan uticaj na izmjene i dopune porodičnog i krivičnog zakona koji bi pružio utočište i pravnu zaštitu onima koji su pretrpjeli nasilje ili bili diskriminirani od supružnika u materijalnom ili fizičkom smislu. Također treba spomenuti naše napore da se oformi državni alimentacioni fond koji bi omogućio materijalnu pomoć najugroženijim iz ove kategorije, čiji bivši supružnici zanemaruju svoju zakonom propisanu obavezu plaćanja alimentacije. Na ovaj način konkretno doprinosimo poboljšanju života samohranih roditelja i njihove djece. I dalje radimo na promjenama koje bi dugoročno trebale ostaviti traga na društvo u cjelini, davanjem pozitivnog doprinosa našoj populaciji samohranih roditelja", dodala je Duraković.

Trenutno rade na brojnim projektima koji imaju za cilj osiguravanje bolje budućnosti djece samohranih roditelja.

"U vremenu kada postaje teško „činiti dobro i biti dobar“ Udruženje samohranih roditelja KS Jedan manje – One less, na čelu sa predsjednicom Udruženja Muamerom Činjarević, svojim plemenitim ciljevima nastavlja djelovati kao svijetli primjer promjena u društvu zalaganjem za temeljna ljudska prava i vraća vjeru u ljude i ljudskost", poručili su iz Udruženja.

Na Skupštini su dodijeljene i zahvalnice partnerima koji pomažu i promovišu rad Udruženje, među kojima je i portal Klix.ba koji redovno prati aktivnosti ovog udruženja. Skupštini je prisustvovao i federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber koji je obećao pomoć ovoj populaciji.